vijesti
12

Napredak BiH ka EU u tri riječi: Ograničeno, malo i blago

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku BiH u 2013. godini. Kao i mnogo puta do sada, on je minoran i gotovo zanemariv.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" ponovo je izdvojena kao najveći problem naše zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. U Izvještaju se navodi da se ova odluka mora hitno provesti kako bi amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon bili doneseni najkasnije do aprila 2014. godine.

"Vrlo malo napretka je ostvareno u proteklih 12 mjeseci. Bilo je dosta obaveza koje je BiH preuzela, uključujući i dijalog na viskom nivou o pristupanju EU, data su mnoga obećanja, međutim, vrlo malo je ispunjeno do sada. Implementacija presude 'Sejdić Finci' nije izvršena i to je jedan od političkih prioriteta", kazao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.

Drugi uslov bio je uspostavljanje mehanizma koordinacije u pogledu programa Evropske unije na različitim nivoima vlasti u BiH. Usvajanje ovog mehanizma, navode, potrebno je kako bi zemlja mogla govoriti sa EU jednim glasom i efektivno koristiti sredstva EU iz instrumenata pretpristupne pomoći.

Daviddi je naveo da je Protokol o saradnji između tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske značajan napredak, kao i napredak u pogledu Sarajevske deklaracije i procesa za izbjeglice i raseljene osobe.

U Izvještaju se navodi da je zabilježen blagi rast privrede početkom 2013. godine.

"Ova zemlja, čini se, ima dva ili tri veoma dobra preduzeća koja se takmiče na tržištu u inozemstvu, ali su to izolovani slučajevi. Ukoliko se ne da doprinos za razvoj otvorene ekonomije i ekonomije koja je okrenuta ka izvozu, neće se privući strani investitori", dodao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Otkako je Hrvatska ušla u EU, kaže Daviddi, primijećen je znatan nedostatak pravnog i institucionalnog okvira koji bi se bavio ovim pitanjem.

Iz EU navode da je porastao politički i finansijski pritisak na medje te da je potrebno osigurati nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije. Također, naveli su iz EU, diskriminacija homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba je i dalje raširena.

"BiH sama sebe sankcioniše. Zemlje u regiji napreduju u integracijama ka EU, vaša zemlja je pokazala da zaostaje na tom putu", dodao je Daviddi.