vijesti
5

Najmlađi evropski ministar: Nadam se da će i BiH napredovati prema EU

Anadolija
Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Dvadesetsedmogodišnji Sebastian Kurz, koji je nedavno imenovan austrijskim ministrom vanjskih poslova, čime je postao i najmlađi ministar u Evropi, izjavio je da se nada da će i Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija narednih godina napredovati prema Evropskoj uniji, kao što to radi Srbija i Crna Gora.

Naime, Kurz je, pozdravljajući odluku EU-a o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, istakao da je to važan znak za cijeli Balkan.

"Čestitam vladi Srbije na ovom napretku koji je sigurno zaslužen. Odlučujuće za početak pristupnih pregovora bio je napredak u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", kazao je on.

Naglasio je da će Austrija uvijek podržavati integraciju cijelog Balkana u EU.

"Zapadni Balkan, zbog svoje geografske blizine, zajedničke historije i bliskih ljudskih, ekonomskih i kulturnih veza ima poseban značaj za Austriju. Austrija nije samo u Srbiji najveći strani investitor, već i u Hrvatskoj i u BiH. Austriji je svjesna da zapadni Balkan pripada Evropi. Nakon pristupanja Hrvatske EU i napretka Crne Gore i Srbije na tom putu, nadamo se da će i Albanija, Makedonija i BiH 2014. godine postići napredak prema EU", kazao je najmlađi evropski ministar.

Inače, ovaj mladi političar se u političkom životu posebno istakao na poziciji državnog savjetnika za integraciju. Austrijski mediji pišu kako njegov posao savjetnika za integraciju nije bio lak, ali je, ipak, uspio promijeniti način rasprave o imigrantima, ali i pitanju muslimana u Austriji.

Kurz je inače član OeVP-a od rane mladosti, a 2009. godine postao je predsjednik mladih konzervativaca, godinu poslije je izabran za gradskog vijećnika u Beču, a 2011. godine postaje i državni sekretar.

Podsjećamo, vladajući blok u Austriji čine Socijaldemokrati i konzervativna Narodna stranka. Socijademokrati su na prethodnim izborima dobili 27,1 posto glasova, dok je Narodna stranka osvojila 23,8 posto.