vijesti
35

Nagrađeni najbolji autori video materijala "Šta BiH može donijeti EU"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dodijelila je danas na svečanosti u Sarajevu nagrade autorima tri najbolja video materijala o temi "Šta BiH može donijeti Evropskoj uniji".

Autori su izabrani na konkursu koji je podržala Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH.

Konkurs je bio otvoren od 18. jula do 18. augusta, a najbolji radovi su izabrani među 18 pristiglih.

Prema ocjeni žirija, prvu nagradu - tablet Apple iPad Air je osvojila Ajla Džaferbegović iz Bihaća, drugu - tablet Samsung Galaxy Tab3 Alma Nišić-Avdagić iz Sarajeva, dok je istu nagradu za treće mjesto osvojio Mustafa Copelj iz Sarajeva za video uradak s najvećim brojem glasova na facebook stranici Direkcije za evropske integracije.

Jedan od kriterija na konkursu je bio da su autori bosanskohercegovački građani stariji od 13 godina i da njihovi video radovi traju od 30 do 60 sekundi.

Nagrade je uručila direktorica Direkcije Nevenka Savić.

Trećeplasirani dobitnik nije prisustvovao ceremoniji pa će njemu tablet biti uručen naknadno.

Konkurs je bio dio projekta za jače razumijevanje procesa evropskih integracija i trenutne pozicije BiH širenjem pojednostavljenih informacija o integraciji zemlje u Evropsku uniju.

Posebna ciljna grupa bili su mladi ljudi, a i drugi zaniteresirani za eurointegracije.

Direktorica Nevenka Savić je kazala da je Direkcija za evropske integracije ovim konkursom htjela poboljšati neformalnu komunikaciju sa zajednicom mladih, online generacijom, kao i dobiti povratnu informaciju o tome šta Bosna i Hercegovina donosi Evropskoj uniji.

Direkcija je više od godinu dana na društvenim mrežama. Na početku ove kampanje je bilo 588 'lajkova' bosanskohercegovačkih građana a trenutno 2.511, rečeno je tokom svečanosti.