vijesti
73

Nacrt rezolucije o napretku za 2013: Pack poziva na podršku za suspenziju BiH iz Vijeća Evrope

Piše: A. K.
Evropski parlament (Foto: AFP)
Evropski parlament (Foto: AFP)
Ove sedmice u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Briselu Doris Pack, izvjestiteljica za BiH, će po prvi put predstavit Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2013.

Ove sedmice će u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Briselu Doris Pack, izvjestiteljica za BiH, prvi put predstavit Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2013. godinu, saznaje Klix.ba.

Nacrt od 26 tačaka prožet je negativnim ocjenama stanja u našoj zemlji, a Pack čak u 13 navrata izražava zabrinutost, a jednom i duboku razočaranost.

Pack u dokumentu očekivano kritikuje izostanak napretka u provedbi presude "Sejdić-Finci", a i poziva na usvajanje efikasnog koordinacionog mehanizma. Nedostatak zajedničke vizije političara u našoj zemlji, visok nivo korupcije, prisutnost organizovanog kriminala, stalni pritisak na medije, loš sistem socijalne zaštite, zabrana državljanima Kosova da putuju u našu zemlju i govor mržnje prema manjinama samo su neki od problema koje je identificirala izvjestiteljica.

Kako je za Klix.ba potvrdio izvor iz Brisela, ono što iznenađuje je da Pack u svom nacrtu poziva parlamentarce da pohvale i podrže razmišljanja o suspenziji naše zemlje iz Vijeća Evrope.

U oktobru ove godine Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, koja nije dio EU i u kojoj je BiH punopravna članica, raspravljala je također o situaciji u BiH. Tada je predloženo da se razmisli o isključenju naše zemlje iz ove međunarodne organizacije, ali je takva ideja ogromnom većinom glasova odbijena kao neprihvatljiva.

Istu ideju Pack je pokušala "progurati" tokom glasanja o prošlogodišnjoj rezoluciji o BiH, koju je usvojio Evropski parlament. Tada je, uz zalaganje Emine Bozkurt i Jelka Kacina, evropskih parlamentaraca, takav njen prijedlog također odbijen. Pack, pristalica sankcija prema našoj zemlji, u Nacrtu koji će uskoro predstaviti također je pozdravila odluku o suspenziji finansijske pomoći našoj zemlji.

Nacrt rezolucije koji će biti predstavljen ovaj četvrtak posebno naglašava kompleksnost sprege političara, privrednika i medija, koja je prožeta korupcijom.

Uz pohvalu načina na koji smo proveli popis stanovništva, jedna od rijetkih svijetlih tački nabrojanih u ovom nacrtu je i naša uloga u regionalnoj saradnji, uz posebno isticanje naših bilateralnih odnosa sa Srbijom. Ovaj nacrt nakon predstavljanja treba proći kroz amandmansku fazu i drugo predstavljanje prije nego ga Vanjskopolitički odbor i Parlament potvrde.