BiH na dobrom putu
2

Moore: Amerika bdije nad Srebrenicom

FENA
Jonathan Moore (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Jonathan Moore (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sa NATO-samita u Chicagu došla je pozitivna izjava, ali ne mogu reći da je postignut napredak jer dogovor političkih lidera o vojnoj imovini još nije realiziran. Ali u svakom slučaju, BiH je na putu u članstvo u NATO i Evropsku uniju, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje", zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore, koji za koju sedmicu odlazi na novu dužnost u State Department.

Govoreći o tome kako vidi BiH danas u odnosu na svoje reformske ciljeve - NATO i Evropsku uniju - kaže da je "naša vizija jasna: BiH je definitivno na putu ka članstvu u NATO-savezu i Evropskoj uniji"

Istakao je da je u proteklih godinu dana postignut vrlo važan napredak na putu ka EU – ispunjena su dva od tri neophodna kriterija.

S obzirom na to da se u BiH doima da je važnija prekompozicija vlasti iako smo čekali 16 mjeseci na Vijeće ministara, kazao je da SAD ne želi vidjeti da BiH čeka još 16 mjeseci za napredak.

"U svakoj parlamentarnoj demokraciji formiranje koalicija je kompliciran proces. Što se BiH tiče, iznimno je važno da postigne novi napredak na putu u članstvo u EU i NATO. Zato kažem – ako će biti promjena u koaliciji, vrlo je bitno da se one dese brzo", kaže Moore.

Naglašava da je BiH neophodna jasna i jaka koalicija koja će se baviti tim pitanjima, te da se prema informacijama iz Bruxellesa i Delegacije EU u Sarajevu, od kantona i federalnih vlasti očekuju mnoga rješenja koja se moraju ispuniti a tiču se puta ka EU.

"Nažalost, ljudi su tek sad počeli razmišljati šta to zapravo znači. Vrlo je važno da istovremeno i Federacija i kantoni imaju funkcionalne vlasti koje će udovoljiti standardima EU", navodi Moore.

Također je istakao je da su SAD iznimno zabrinute za situaciju u Srebrenici.

"Vrlo je važno da se provodi proces registracije birača u Srebrenici, a prema informacijama koje imamo, to se radi na profesionalan način. Istovremeno, moram naglasiti, mi smatramo apsolutno neprihvatljivim negiranje genocida, te mi i dalje stojimo čvrsto opredijeljeni da osiguramo da se žrtvama osigura zaštita koja im pripada i da zločinci koji su odgovorni budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Moore, dodajući da je nedavno iz SAD-a deportirana osoba za koju SAD smatraju da je povezana sa genocidom.