vijesti
0

Ministarstvo sigurnosti će spriječiti ugrožavanje bezviznog režima

FENA
Građani Bosne i Hercegovine, koji posjeduju biometrijske putne isprave, u protekloj godini mogli su koristiti pogodnosti uvođenja bezviznog režima i slobodno putovati u zemlje Evropske unije koje su dio Šengen zone.

"To je bio ogroman uspjeh institucija BiH koje su pokazale da mogu ispuniti i veoma zahtjevne obaveze koje je pred našu zemlju postavila Evropske unija. Liberalizacija viznog režima je donijela i veliko olakšanje za sve građane", rečeno je Agenciji FENA u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Generalno, bh. građani su poštovali odredbe odluke o bezviznom režimu, kojim je predviđeno da se tokom šest mjeseci u zemljama Šengena mogu zadržati najviše 90 dana.

Nažalost, navode u Ministarstvu, bilo je i slučajeva da su pojedinci zloupotrijebili slobodu putovanja u zemlje EU. Radi se o građanima koji su podlegli lažnim obećanjima pojedinaca i organizacija o mogućnosti dobijanja azila, od čega će samo pretrpjeti materijalnu štetu i dobiti zabranu ponovnog ulaska u EU na duži period.

Ministarstvo sigurnosti BiH je odlučno da, u saradnji s drugim bh.institucijama, spriječi kršenje bezviznog režima i sankcionira sve one koji obmanjuju građane i svjesno vrše zloupotrebe teško dostignute slobode kretanja.

U tom pravcu već su poduzete adekvatne mjere, koje su pokazale rezultate te je posljednjih mjeseci došlo do smanjenja trenda rasta lažnih azilanata. Ministarstvo sigurnosti prati situaciju u BiH i u stalnom je kontaktu s institucijama zemlja EU, s kojima zajednički radi na rješavanju problema lažnih azilanata.

Sve ove poduzete aktivnosti rezultirale su time da BiH na posljednjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, nijednom nije spomenuta u negativnom kontekstu. Ostajemo čvrsto opredijeljeni da ne dozvolimo da pojedinci ugroze bezvizni režim, da bi naši građani i ubuduće mogli koristiti pogodnosti putovanja bez viza, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH.