vijesti
0

Ministarstvo sigurnosti: Bezvizni režim za BiH nije ugrožen

FENA
Bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu nije ugrožen i za sada ne postoji bojazan da bi posljednji prijedlog Vijeća Evropska unije (EU) za unutrašnje poslove mogao uticati na slobodu putovanja građana BiH u zemlje EU koje su članice šengenskog prostora, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Naime, Bosna i Hercegovina nije ni bila povod za ovaj prijedlog Vijeća, kojim se predlaže mogućnost uvođenja privremenog mehanizma suspenzije bezviznog režima, kao posljednje mjere u slučajevima drastičnog kršenja odluke o bezviznom režimu, odnosno naglog i znatnog povećanja migranata iz neke zemlje.

Na ovom sastanku u Briselu, BiH čak uopće nije pominjana kao problem, s obzirom da broj lažnih azilanata nije u tolikoj mjeri izražen kao iz nekih drugih zemalja.

Podsjećamo da je Ministarstvo sigurnosti BiH pravovremeno reagovalo kada je u avgustu i septembru ove godine u pojedinim državama članicama Evropske unije zabilježen porast broja lažnih azilanata iz BiH, prvenstveno u Belgiji i Švedskoj.

Ministarstvo sigurnosti BiH i posljednju poruku iz Brisela shvata krajnje ozbiljno. I kod najnovijih slučajeva zloupotrebe viznih olakšica, koji su zabilježeni u Bijeljini i Zavidovićima, Ministarstvo će u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, poduzeti adekvatne mjere da se ta pojava zaustavi.

Ministarstvo sigurnosti BiH želi obavjestiti građane da ne podliježu dezinformacijama o mogućnosti ostanka u zemljama EU ukoliko zatraže azil.

Naime, u toku su deportacije lažnih azilanata iz zemalja EU u BiH, i taj proces će se nastaviti u saradnji sa institucijama država iz kojih se ova lica vraćaju, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH..