vijesti
62

Milijarda eura pomoći: Do 2030. povezati BiH i region autoputevima i modernom željeznicom

Piše: I. P.
Johannes Hahn (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine.

On se u bh. prijestolnici sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, a dva zvaničnika su obavila razgovor o približavanju BiH prema EU.

"Razgovarali smo o dešavanjima u BiH, o novoj i pozitivnoj atmosferi nakon nove Inicijative iz EU. Radi se o optimističnom trendu koji je donio vedar duh u BiH. Shvatili smo kolika je šansa pred nama i cijenimo podršku koja stiže iz Evropske unije, a to je podrška šarolikosti i raznolikosti u Bosni i Hercegovini. Mi smo svjesni da je pred nama puno posla i da je ovo samo šansa te da pravi posao tek slijedi. Ono što će se uskoro dešavati jesu prvi razgovori o tome šta ćemo raditi, zajedno sa prvobitnim spiskom reformi i prvim testom kao što je uspostavljanje mehanizma koordinacije sa EU", rekao je Crnadak nakon obavljenog sastanka za Hahnom.

On je izrazio uvjerenje kako će u BiH svako raditi svoj posao te da će se zbog toga vidjeti i rezultati. Pored toga, Crnadak je istakao kako je najveći teret zapravo na entitetima.

"Ipak, to ne znači da će se Vijeće ministara skloniti u stranu – ovo je zajednički posao entiteta i države uz značajnu poršku EU. Također, svjesni smo da nam je, uprkos velikoj želji da sprovedemo reforme, izuzetno potrebna politička i finansijska volja međunarodnih faktora", zaključio je Crnadak.

Komesar Hahn je ocijenio da se u posljednjih nekoliko sedmica u BiH desio napredak te da se time promijenila i klima EU prema našoj zemlji.

"Pozitivna atmosfera kreirala je i velika očekivanja, pogotovo u Evropskoj uniji i mi smo uvjereni da će sve to donijeti konkretne rezultate. Mi smo spremni pomoći uključujući i novac za razdoblje 2015 – 2017, a tu je i podrška koja je data za oporavak od poplava u iznosu od 200 miliona eura. Pored toga, spremni smo da povećamo iznos budžetskih izdvajanja", rekao je Hahn koji je potom podvukao prvi konkretni projekat.

"U Briselu smo se usaglasili vezano za osnovnu željezničku i putnu mrežu u regionu, a koja je dio šire transevrospke mreže. Riječ je o konkretnom i realističnom projektu koji se mora završiti do 2030. godine, a njime je obezbjeđeno povezivanje regije sa EU, a time i BiH sa susjedstvom. EU je spremna da podrži region u tom projektu u iznosu od milijardu eura. Ova odluka je prvi rezultat procesa koji je započet 2014. godine u Berlinu, a nastavak će se desiti ove godine sa konferencijom u Beču gdje će biti riječi o energetskom povezivanju", rekao je Hahn.

Na kraju izlaganja, Hahn je najavio i mogućnost druge runde aktivnosti povezivanja koja bi mogla biti vezana za univerzitete u regionu, a kako bi se stalo u kraj sa fenomenom „odljeva mozgova“.