Sjednica u Briselu
0

Magazinović: Zasićenje od proširenja EU ne postoji

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
"Mora se pojačati uloga Parlamentarne skupštine BiH u procesu evropskih integracija'', poruka je evropskih parlamentaraca koju je u razgovoru za Fenu prenio član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović sa sjednice Predsjedništva evropskih socijalista u Briselu povodom priprema za evropske izbore u junu 2014. godine.

"Važna poruka socijaldemokrata za BiH jeste da zasićenje od proširenja EU ne postoji te je još jednom prikazana prednost da se zemlje Balkana ubrazano kreću prema EU", istakao je Magazinović.

Kao potvrda takvog opredjeljenja donesena je odluka o održavanju balkanske konferencije koja će krajem aprila biti održana uz zajedničku organizaciju crnogorskih i albanskih socijaldemokrata.

Poruku evropskih parlamentaraca da se uloga bh. parlamenta mora pojačati, Magazinović smatra opravdanom, jer Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH ne odgovara trenutnim potrebama i nije dorasla poziciji.

Istakao je da parlamentarci u Briselu smatraju da BiH ima samo dva pravca, jedan su evroatlantske integracije, a drugi stagnacija ili kako kaže ''valjanje u blatu''.

Magazinović je posebno naglasio da se na priči o EU i evroatlantskim integracijama ne smiju skupljati jeftini poeni, što pojašnjava primjerom potpisivanja dogovora o vojnoj imovini, koji je potpisala SDA, a nedugo poslije toga kritikovala isti dogovor.

Sjednicom je obilježena i 20-godišnjica od osnivanja Partije evropskih socijalista.