vijesti
28

Lagumdžija vjeruje u novi početak na putu evropske BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija danas je podjelio sa korisnicima Facebooka koji prate njegovu FB stranicu nešto na čemu je, zajedno sa timom ljudi i prijateljima Bosne i Hercegovine, intenzivno radio posljednjih mjeseci.

Obraćanje dr. Lagumdžije prenosimo u cijelosti:

"Vjerujem da sutra možemo dobiti šansu za novi početak na našem evropskom putu. Do sada je bilo i do nas. Učinio sam sve što sam mogao. Sutra nije do nas. Sutra o nama odlučuje Foreign Affairs Council, Ministarsko vijeće EU, pod predsjedavanjem Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Cathy Ashton. Nakon njihove odluke i zaključaka, biće opet i do nas.

Sutra u Briselu sastanak Ministarskog vijeća EU na kojem će biti riječi o Bosni i Hercegovini. Dugo smo, zajedno sa našim prijateljima, radili da do toga dođe, da dobijemo novu šansu. Novi pristup koji će nas pokrenuti na evropskom putu kroz takmičenje u radu a ne u pričanju.

Takmičenje u rješavanju a ne u pričanju o problemima. Vjerujem da imamo razloga za optimizam i novu nadu.

Očekujem dobre vijesti i pomoć iz Brisela. Umjesto neproduktivnih sankcija, jasne poruke i zaključci: stop podjelama i secesionističkoj retorici, ekonomske i socijalne reforme i borba protiv korupcije - odmah.

Ustavne reforme za efikasniju i funkcionalniju državu na svim nivoima nakon oktobra uz uključenost Međunarodnih partnera. U protekla tri mjeseca sam vodio mnogobrojne i duge razgovore sa više od pola ministara vanjskih poslova zemalja EU, Cathy Ashton , Stefanom Fileom,...Ponudio i promovirao, uz diplomatsku ofanzivu MVP i nase diplomatske mreže, non-paper o Novom pristupu EU ka BiH komplementaran sa viđenjima i inicijativama mojih sugovornika.

Vidio koliko imamo prijatelja, samo kada im pokažemo koliko i sami vjerujemo u budućnost naše zemlje, da i sami znamo šta hoćemo i vjerujemo da to možemo.

Suština politike koju sam promovirao se može svesti u 3 tačke:

Prvo, jasna podrška cjelovitosti teritorijalnom integritetu zemlje i osuda secesionističkih i politika podjele BiH. Drugo, ne smanjivati kriterije koje moramo ispuniti na putu ka EU, ali se odmah fokusirati na ono što je zahtjev građana širom zemlje: ekonomske i socijalne reforme i borba protiv korupcije. Treće, poziv da poslije oktobarskih izbora, uz uključivanje ključnih međunarodnih partnera, bosanskohercegovačko liderstvo krene u ustavne reforme usmjerene ka poboljšanju efikasnosti i funkcionalnosti BiH institucija na svim nivoima, što uključuje i presudu Sejdić - Finci.

U zemlji u kojoj su sve ključne političke partije bar negdje vlast i ponegdje opozicija, ne očekujem da upru prst u krivce. Ali vjerujem da će se jasno reći da nisu svi isti i tako, makar do oktobra, promovirati političku utakmicu u rješavanju problema, a ne u tome ko će više pričati ili čak blokirati rješenja po principu što gore to bolje. EU nam samo tako može pomoći da pokažemo ljudima da nismo svi isti. Da se na domaćoj političkoj sceni takmičimo u tome ko će više rješavati problema zbog kojih su hiljade građana protestovale na ulicama a stotine hiljada ostajali kod kuće razočarani stanjem u zemlji, bez nade i vjere u potrebne promjene.

Posebno očekujem poticaj i konkretne inicijative usmjerene ka ekonomskom razvoju, otvaranju radnih mjesta za mlade ljude i mala i srednja preduzeća kao svojevrstan “Sporazum o razvoju“.

Očekujem podršku širenju i jačanje Strukturalnog Dijaloga o Pravosuđu na ostala pitanja iz domena vladavine prava, a naročito Antikorupcijske mehanizme, gdje će set 5 antikorupcijskih zakona koji su već pred Federalnim Parlamentom, biti prvi test za BiH političare. Vjerujem da će ovakve poruke sutra biti poslane iz Brisela.

Poruke nade za Bosnu i Hercegovinu ali i za čitav region i samu EU. Ovo može biti odličan uvod Solunski Samit ministara vanjskih poslova EU i našeg regiona (28 plus 6), pod predsjedavanjem Grčkog ministra vanjskih poslova Evangelisom Venizelosom početkom maja, koji treba dati novi poticaj zemljama Zapadnog Balkana u zajedničkim ekonomskim, socijalnim i pravnim reformama.

Nakon toga, sredinom maja, na godišnjoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj, imati ću priliku da, predvodim tim jedine zemlje iz regiona, koja će imati priliku da prezentira, u Varšavi, “ BiH investicione mogućnosti“ sa fokusom na infrastrukturu i mala i srednja preduzeća usmjerena ka zapošljavanju mladih ljudi.

Odluka kancelarke Merkel da krajem augusta sazove premijere, ministre vanjskih poslova i finansija 6 zemalja regiona otvara novu šansu svima nama zajedno ali i svakom ponaosob,zato očekujem da se u narednih šest mjeseci takmičimo u nadi a ne u strahu, u rješavanju a ne u pričanju o problemima, stoji u obraćanju javnosti ministra Zlatka Lagumdžije.