vijesti
18

Lagumdžija: Posljednji alarm onima koji se protive borbi protiv korupcije

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatka Lagumdžije je poručio da je nezvanično obaviješten o sadržaju pisma direktora za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paqueta dostavljenog Delegaciji Evropske komisije u BiH i Direkciji za evropske integracije BiH (DEI).

"Ono što je najvažnije jeste informacija da odgađanje sedmog plenarnog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29.04.2014. godine, ne dolazi u obzir. Mislim da bi ovo trebao biti posljednji alarm upozorenja onima koji se protive borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije pod političkim pokroviteljstvom", poručio je Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova BiH kaže da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH upozoravao na to šta znači odlaganje sastanka o Strukturalnom dijalogu u pravosuđu i odmah reagirao u javnosti.

"Ohrabreni smo promptnom reakcijom gospodina Paqueta, što je jasan signal i poruka Evropske komisije da shvataju ko u BiH opstruira evropski put. Tim prije što ministri iz reda SNSD-a i HDZ BiH nisu na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara imali suštinskih primjedbi na materijal koji je za ovaj sastanak pripremila Direkcija za evropske integracije, nego su razlog za opstrukciju pronašli u zahtjevu za proširenje bh. delegacije sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Briselu i pravnim savjetnikom RS, inače, Amerikanacem, kao i neidentifikovanim predstavnicima kantona", istakao je Lagumdžija.

On je podsjetio podsjećam da je postojeća bh. delegacija koja učestvuje na sastancima strukturiranog dijaloga imenovana 2010. godine, te da ju je imenovao prošli saziv Vijeća ministara BiH.

"Vjerujem i očekujem da će se ministri koji su jučer u Vijeću ministara glasali za odgađanje sedmog sastanka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu uozbiljiti i pravovremeno reagirati i pridružiti stavovima ministara iz reda SDP BiH koji su jučer bili preglasani, a koji su tražili da se sastanak održi, u uobičajenom formatu. Pogotovo ako se imaju u vidu zaključci Vijeća za vanjsku politiku EU u kojima se podržava proširenje Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije", naveo je Lagumdžija.

Imajuću u vidu da su na dnevnom redu sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu trebale biti razmatrane vrlo bitne reforme, odnosno, nacrti zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Nacrt zakona o sudovima BiH te Strategija reforme sektora pravde 2014.-2018, on smatra da se sastanak u Briselu mora održati.

"Umjesto da tražimo načina da se što bolje predstavimo u Strukturalnom dijalogu, uz učešće ne samo predstavnika vlasti, nego i struke, kao i akademske zajednice i NGO te podržimo institucije kao što su tužilaštva, sudovi i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Vijeće ministara je, uz protivljenje ministara iz reda SDP BiH, ovom nerazumnom odlukom pokazalo da još uvijek na političkom nivou nemamo stvarne opredjeljenosti za evropski put BiH", stoji u Lagumdžijinoj reakciji na pismo Evropske komisije.