vijesti
45

Kurz: Svi naši napori su usmjereni ka pristupanju zapadnog Balkana EU

FENA
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Svi naši napori su usmjereni ka pristupanju zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Evropska unija je najveći i najuspješniji evropski mirovni projekt u koji trebamo usmjeriti svu našu energiju - kazao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Naglasio je da je pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji definisao kao jedan od prioriteta od prvog dana stupanja na funkciju austrijskog ministra vanjskih poslova.

"U međuvremenu, sastao sam se sa svim mojim kolegama sa zapadnog Balkana i već sam posjetio Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju", kazao je Kurz u intervjuu za European Western Balkans.

Za Evropsku uniju kaže da je veoma uspješan mirovni projekt, te da je pomogla konsolidaciji demokratije i prosperiteta.

"Smatramo da je proširenje najpouzdaniji način da se proširi mir, stabilnost i prosperitet na zapadnom Balkanu. Bez članstva zapadnog Balkana, Evropska unija će ostati nepotpuna", kazao je Kurz.

Na pitanje kako Austrija može pomoći zapadnom Balkanu u procesu integracija, Kurz navodi da se "naši napori usmjereni ka zapadnom Balkanu temelje na četiri stupa".

"Prvo, politički podržavamo proces proširenja. Drugo, mi smo prvi strani investitor u regiji. Treće, zapadni Balkan je prioritet austrijske razvojne saradnje. Četvrto, pružamo tehničku pomoć naročito unutar okvira bratimljenja i TAIEX-a", precizirao je.

Dodao je kako je Vijeće EU-a stavilo ''vladavinu prava'' u centar procesa proširenja te da su reforme u ovom polju preduslov za stabilnost, ekonomski rast i prosperitet.

"Svi znamo da će put ka članstvu biti dug i težak i svi partneri - u regiji ali i u EU - će morati sudjelovati. Članstvo u EU nije samo krajnji cilj, već i sredstvo da se riješe problemi", naveo je, između ostalog, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u intervjuu za European Western Balkans.