vijesti
5

Kacin: BiH su potrebne fundamentalne reforme

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Bosni i Hercegovini su potrebne fundamentalne reforme prije svega ustavne, kazao je danas u obraćanju prisutnim na Sarajevo Business Forumu poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin.

Dodao je da je Dejton u datom momentu odigrao svoju ulogu, ali da je odavno prevaziđen.

"BiH je fragmentirana što čini razvoj ekonomije nemogućim. Trenutni nivo ekonomije u BiH je nekompetativan", poručio je Kacin.

Krivcima za ovakvo stanje Kacin smatra političare koji se kako se čini, pojasnio je, "svim silama trude da ostave ovakvo stanje".

"BiH treba jedinstvena ekonomija, jačanje državnih institucija i osiguranje vladavine prava. Smatram da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda dobro radi svoj posao, ali on ne može sam riješiti sve probleme", istakao je Kacin.

Nacionalizam i korupcija su u Kacinovom govoru identificirani kao najveći neprijatelji BiH koji odbijaju investitore.

"Korupcija stoji i na putu BiH ka Evropskoj uniji", rekao je Kacin.

Smatra da je u BiH najpotrebnije investirati u obrazovanje i infrastrukturu.

"Infrastruktura će omogućiti povezivanje regije, između ostalog i na ekonomskom planu. Bez obzira na prirodne ljepote zemalja u regiji, uključujući i Sloveniju, svi smo, pojedinačno, tek sitne tačke na globalnoj ekonomskoju mapi. Ono što nam treba je političko i ekonomsko ujedinjenje regije koja će kao takva biti kompetitivna na globalnom ekonomskom planu", poručio je Kacin.