vijesti
6

Jelko Kacin: Zbog ovakve političke elite BiH nema evropsku budućnost

Anadolija
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Sa sve izvjesnijim evropskim putem Srbije i Crne Gore, te činjenicom da Hrvatska od 1. jula ove godine ulazi u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, okupirana političkim svađama i dugotrajnim blokadama, našla se u poziciji "crne rupe" Zapadnog Balkana, države koja je na začelju svih euroatlantskih integracija u ovom dijelu Evrope, izvještava Anadolija.

Brojni analitičari upozoravaju kako je ovakav položaj Bosne i Hercegovine opasan, te da izolacija države može biti i sigurnosni izazov.

Čak je i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u razgovoru za bh. medije danas ukazao kako ''BiH ide ka izolaciji''. Također, zbog neprovođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci" evropski komesar za proširenje Štefan Fule je prošle godine nagovijestio "zamrzavanje evropskog puta BiH".

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je za agenciju Anadolija kako odgovornost za težak položaj BiH snose, prije svega, politička elita u toj zemlji.

"Politička elita Bosne i Hercegovine je već jednom dokazala da ju interesi građana ne zanimaju baš mnogo. Podsjetio bih da je BiH svojevremeno produžila vizni režim svojim građanima za godinu dana. Ali, ono što se sada dešava Bosni, to pozitivno okruženje, evropsko znači samo dvije opcije. Po jednoj opciji to je budilica za ovu političku elitu ili je to najava da ovaj politička elita u BiH nema nikakve mogućnosti u BiH. Jer, zbog nje BiH nema evropske budućnosti".

Dodao je kako je procjena evropskih zvaničnika da bi uspjeh Srbije i Kosova "bio veliki proboj od ogromnog značenja za širi region, za sve susjede, pa i za EU".

"Tako bi se i Bosna i Hercegovina našla u punom okruženju države članice i dvije države koje uspješno pregovaraju na putu ka EU", kazao je Kacin.

Ukoliko sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do ponedjeljka, 22. aprila u podne, ministri vanjskih poslova zemalja EU bi šefovima država i vlada EU mogli preporučiti da na Summitu u junu odobre Srbiji datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije vrhu srbijanske države.

Posljednje informacije ukazuju kako će sporazum Beograda i Prištine najvjerovatnije biti postignut nakon dugih i iscrpljujućih pregovora.