Sastanak u New Yorku
0

Izetbegović i Ashton razgovarali o koracima za integraciju BiH u EU

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u New Yorku s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Razgovarali su o procesu formiranja vlasti, sljedećim koracima u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, tranziciji Ureda visokog predstavnika (OHR) te o modalitetima budućeg angažmana Evropske unije u našoj zemlji.

Sagovornici su se složili da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima te odmah zatim pristupiti realizaciji prioritetnih zadataka neophodnih kako bi Bosna i Hercegovina ove godine mogla podnijeti aplikaciju za kandidatski status, kao što su implementacija presude "Sejdić i Finci" i donošenje zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći.

Konstatirano je da Evropska unija u narednom periodu treba dodatno pojačati angažman u našoj zemlji, te da u što skorijem periodu imenuje novog šefa Delegacije Evropske unije.

Izetbegović i Ashton su se složili da daljnhi proces evropske integracije naše zemlje treba da se odvija paralelno s procesom tranzicije Ureda visokog predstavnika, ali da zatvaranje OHR-a ne bi trebao biti uvjet za podnošenje aplikacije za kandidatski status.

Izetbegović je podvukao da tranzicija OHR-a treba biti postepena, a da se uloga Ureda smanjuje u skladu s povećanjem uloge Evropske unije u našoj zemlji, te da do konačnog zatvaranja OHR-a može doći tek onda kada sazriju uvjeti za to, odnosno kada se stvore adekvatni i efikasni domaći mehanizmi za rješavanje unutrašnjih sporova.

Ashton je ponovila punu opredijeljenost i odlučnost Evropske unije da posveti posebnu pažnju integraciji Bosne i Hercegovine te najavila da će daljnji angažman Evropske unije u našoj zemlji biti detaljno razmatran na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije koji će se održati 21. februara.

Izetbegović je istakao da integracija naše zemlje u Evropsku uniju nema alternative, te da prioritetna zadaća svih domaćih političkih aktera mora biti ubrzavanje tog procesa, jer svako zaostajanje Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama nije dobro ni za unutrašnju situaciju ni za stabilnost u regiji.

Izetbegović je ponovo naglasio da je potrebno izraditi program pridruživanja Evropskoj uniji skrojen po mjeri za Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir njene specifičnosti, te da, u tom smislu, posebna pažnja mora biti posvećena daljnjoj izgradnji domaćih institucija u skladu s evropskim standardima, razvoju moderne infrastrukture te obnovi međunacionalnih odnosa kroz dijalog, dogovor i iznalaženje kompromisnih rješenja.

Na kraju razgovora, Izetbegović je pozvao Ashton da se lično angažuje i da što prije posjeti Bosnu i Hercegovinu, za šta je Ashton izrazila spremnost, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.