vijesti
0

Hasić: S izvozom proizvoda životinjskog porijekla bi moglo biti problema

FENA
Duljko Hasić
Duljko Hasić
Bosna i Hercegovina nakon ulaska Hrvatske u EU neće imati problema kada je riječ o izvozu industrijskih proizvoda i oni će moći neometano da se izvoze u Hrvatsku i na tržište EU i nakon 1. jula, međutim, savim drugačija situacija je s proizvodima animalnog pa i biljnog porijekla, i tu bi moglo biti određenih problema.

Rekao je to danas u Sarajevu direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Duljko Hasić tokom seminara "Izvoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH - nadležnosti i zakonske obaveze institucija i privrednih subjekata", koji je Komora organizirala u saradnji s USAID/Sida FARMA projektom, Uredom za veterinarstvo BiH i Agencijom za sigurnost hrane BiH.

VTKBiH i druge nadležne državne institucije, kako je kazao, pokušavaju pripremiti bh. privredne subjekte da bi udovoljili zahtjevima EU koji se traže prilikom izvoza, ali je ostalo još malo vremena, a na tom planu se i kasnilo.

BiH zasad od proizvoda animalnog porijekla može u EU izvoziti ribu i riblje proizvode, a dobijeno je i "zeleno svjetlo" za med, a pravilnikom EU o praćenju rezidua obuhvaćene se četiri grupe proizvoda - mlijeko, jaja, perad i med.

Po Hasićevim riječima, ipak, veliku šansu, nakon ulaska Hrvatske u EU, imamo za izvoz mlijeka i tu moramo osigurati da pripreme za izvoz radimo u našim institutima i institucijama, jer se radi o 40 miliona litara mlijeka.

"Ono što predstavlja problem za nas u BiH nakon 1. jula jeste i nedovoljno razumijevanje od EU kada je u pitanju nastavak trgovinskog pregovora vezano za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Postoje problemi, jer se bh. strani ne izlazi ususret da zadrži carinska opterećenja na 217 proizvoda, a koja su neophodna, prvenstveno zbog niske konkurentske sposobnosti proizvoda iz oblasti biljnog i animalnog porijekla, kao i da dobijemo odgovarajuće kvote za ribu, vino i šećer. Međutim, nadamo se s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze ovi proizvodi da će EU s Hrvatskom imati razumijevanja i odobriti carinska opterećenja koja bi makar u prijelaznom periodu važila za proizvode u BiH", kazao je Hasić.

Ukoliko se to ne bi desilo, smatra, onda ova grupa proizvoda bi bila u nemjerljivo teškoj situaciji, s obzirom na to da su proizvodi koji dolaze s tržišta Hrvatske daleko konkurentniji.

Nakon odobrenja pravilnika o praćenju rezidua za četiri grupe proizvoda i mogućnosti da možemo plasirati ostale tri grupe proizvoda otvara se potreba za aktiviranjem graničnog prijelaza na Izačiću - dodao je Hasić.

Zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić podsjetio je, također, da BiH kasni s ispunjavanjem izvoznih uvjeta.

"Što se tiče zakonske regulative EU za oblast izvoza proizvoda životinjskog porijekla u BiH je prošle godine usvojen tzv. higijenski paket i Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima, međutim, ostaju nam izmjene ili revidiranje zakona o veterinarstvu, o poljoprivredi i o hrani", kazao je Radić.

Ipak, po njegovim riječima, BiH mora što hitnije nastaviti da radi na ispunjavanju svih tih uvjeta, a dodao je da dosta zavisi i od političke volje.