vijesti
0

Hahn: BiH treba riješiti bar dva otvorena pitanja prije nego podnese aplikaciju za EU

Anadolija
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Bosna i Hercegovina treba riješiti barem dva otvorena pitanja prije nego podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, kazao je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Hahna, pitanja koja BiH mora riješiti su prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i mehanizam koordinacije koji treba profunkcionisati.

"Nije tajna moje mišljenje da BiH treba da riješi barem dva otvorena pitanja prije nego što podnese aplikaciju za evropsko članstvo. To je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i stavljanje u funkciju mahanizma koordinacije kako bi radili sa nama. To je posebno važno pitanje i zato mislim da bi to trebalo da bude na vrhu
prioriteta i tada, naravno, svi mi bi smo bili veoma sretni da primimo bh aplikaciju jer to je ono na čemu smo radili", kazao je Hahn za AA.

Vremenska odrednica u kojoj BiH može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, prema riječima Hahna, nije upitna.

"Vidite, oni uvijek mogu da podnesu aplikaciju za evropsko članstvo, ali zavisi od toga kakva će biti reakcija. A, naravno, reakcija bi bila da bi države članice rekle: da, ali morate da ispunite neke uvjete, učinite to. Ja sam za to da prvo imamo rješavanje otvorenih pitanja, kako bi bila i bolja kredbilnost za podnošenje aplikacije i tada ćete imati vrlo pozitivnu reakciju evropske porodice što je također važno i za održavanje povoljnog trenutka za evropske integracije u samoj zemlji", zaključio je evropski komesar.