vijesti
0

Hahn: Aplikacijom najviše trebaju profitirati građani BiH, ali dugo putovanje tek predstoji

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn današnju predaju aplikacije BiH za članstvo u Evropsku uniju nazvao je "važnim danom za Bosnu i Hercegovinu i njene građane".

Iako je predajom aplikacije BiH dala do znanja da je ispunile određene uslove, Hahn je poručio kako "dugo putovanje tek joj predstoji".

"Ovo je važan dan za BiH, ali ponavljam, ovo je početak jednog dugog puta. Još mnogo toga se mora uraditi. Jasno je da je u cilju da aplikacija prođe što je prije moguće, ali to podrazumijeva i implementaciju procesa reformi, sve ono o čemu se raspravljalo. Ovo je dobar korak jer na neki način on prisiljava sve segmente društva i političke aktere da rade na evropskoj perspektivi", rekao je Hahn.

Istakao je da se od BiH očekuje da postojeći i dogovoreni mehanizam koordinacije zaživi u praksi.

"Ovom aplikacijom najviše trebaju profitirati građani BiH jer imaju pravo na evropsku perspektivu, ekonomsku perspektivu, zapošljavanje. Mladi ljudi ne trebaju otići iz zemlje, vjerujem da je ovo dobar dan za građane BiH.

Ne krijemo da BiH treba imati evropsku perspektivu i sve zemlje Zapadnog Balkana. Sretan sam što je BiH uradila ovaj korak naprijed", zaključio je Hahn.

U ime BiH predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jutros je u Bruxellesu, u zgradi Vijeća EU Justus Lipsius, predao zahtjev za članstvo u Evropsku uniju ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu budući da je Holandija trenutno predsjedavajuća EU.