vijesti
3

Hadžić: Za pristup EU neophodno je da BiH poveća sigurnost cestovnog prometa

FENA
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Klix.ba)
Nakon donošenja Odluke ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damira Hadžića okončan je postupak izbora članova Vijeća za sigurnost prometa iz reda stručnjaka, a imenovanjem tog vijeća stvoreni su preduvjeti za izradu i usvajanje Strategije sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Hadžić izjavio je da se izgradnjom i modernizacijom cestovne infrastrukture mijenja međusobno ovisni odnos u sistemu čovjek - vozilo - cesta, kao i da je sigurnost cestovnog prometa nedvojbeno postala dio globalne politike svih zemalja, a posebno evropskih.

"Bez sistemske i kontinuirane provedbe mjera nema postizanja dugoročnih ciljeva. Za pristup Evropskoj uniji neophodno je da Bosna i Hercegovina prihvati direktive i smjernice koje obavezuju zemlje članice na povećanje sigurnosti cestovnog prometa", dodao je Hadžić.

On je istakao da se Strategijom sigurnosti prometa na cestama definiše razvoj i funkcionisanje sistema sigurnosti cestovnog prometa Bosne i Hercegovine, te da je ona i izraz opredjeljenja da BiH bude dio regionalnih i globalnih sistema sigurnosti prometa.

Po dostupnim policijskim izvještajima glavni uzročnici nastanka prometnih nezgoda u Bosni i Hercegovini su brzina, nepoštivanje prava prvenstva i alkoholiziranost.

Imajući u vidu raspoložive pokazatelje o prometnim nezgodama, Bosna i Hercegovina spada u zemlje s najvećim brojem ozlijeđenih i poginulih u odnosu na broj pređenih vozilokilometara.

Strategija sigurnosti prometa na cestama dio je Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, a tretirati će postojeće stanje sigurnosti prometa, dugoročne i kratkoročne ciljeve, smjernice, ključne oblasti rada i rokove za donošenje plana za provođenje Strategije.

Na osnovu Strategije bit će donesen Akcioni plan koji usvaja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i vlade entiteta i Brčko Distrikta BiH, a Strategija će biti usklađena sa standardima Evropske unije, međunarodnim konvencijama i sporazumima čija je potpisnica Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.