vijesti
4

Hadžić: Može se desiti da nam trebaju vize za ulazak u Hrvatsku

Piše: J. H.
Damir Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić izjavio je danas da ne želi ni pomisliti šta će se desiti ukoliko na nivou Predsjedništva BiH ne budu usvojeni Ugovor o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom i Sporazum o pograničnom saobraćaju sa tom zemljom.

Za usvajanje ovog ugovora i sporazuma, koji omogućavaju nesmetano kretanje bh. građana preko granice s Hrvatskom, kad ta zemlja uđe u Evropsku uniju, od 1. jula ove godine, glasali su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dok je predsjedavajući Nebojša Radmanović bio protiv.

"Ono što se može desiti jeste to da ćemo sutra u Evropsku uniju morati ulaziti sa vizama", kazao je Hadžić.

Podsjetimo, Radmanović je svoju odluku obrazložio time što smatra da nije ispoštovana procedura te tvrdi da pregovarački tim nije bio odobren. Navodno, jedan od razloga je bio i taj što je Vijeće ministara Ugovor usvojilo na telefonskoj sjednici, što smatra neozbiljnim.

No, iz Vijeća ministara su istakli da su sve telefonske sjednice zvanične sjednice i da ministri prije sazivanja takve sjednice dobijaju materijal na uvid.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na konferenciji za medije istakao je da je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Predsjedništvo BiH donijelo na 16. sjednici, održanoj 28. decembra 2011. godine, te da ju je potpisao tadašnji predsjedavajući Željko Komšić.

Drugi ugovor, Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom saobraćaju, usvojena je na 28. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 28. novembra 2012. godine, i potpisao ga je predsjedavajući Bakir Izetbegović.