22.02.2013. u 08:00

Granični prelazi Bosanska Gradiška i Bijača put za bh. proizvode u EU

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju predviđeno je da na samo dva granična prelaza bude dozvoljen izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla iz BiH, koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko i fitosanitarno uvjerenje).

Granični prelazi Bosanska Gradiška i Bijača put za bh. proizvode u EU

Gradilište Međunarodnog graničnog prelaza Bijača (Foto: Autoceste FBiH)

Na sjeveru BiH to će biti granični prelaz Bosanska Gradiška, a na jugu granični prelaz Bijača. Ovi granični prelazi, tzv. BIP-ovi (Border Inspection Posts), moraju biti u potpunosti spremni do 1. jula kada Hrvatska postane i zvanično članica EU, kako bi protok robe tekao bez problema.

"Kad je u pitanju Granični prelaz Bijača, Uprava za indirektno oporezivanje je provela tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova i očekujemo da do 15. marta, po isteku žalbenih rokova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH, uvedemo na teren najpovoljnijeg izvođača na okončanoj tenderskoj proceduri izbora.

Druga faza iz IPA fondova

Novac za izgradnju prelaza Bijača u iznosu od 4.042.535 KM osiguralo je Vijeće ministara BiH. Na taj će način pomenuti granični prelaz biti spreman za početak funkcionisanja u momentu kada Hrvatska postane članica EU, dok je za nastavak radova u drugoj fazi UIO BiH osigurala dodatnih 5,7 miliona KM iz IPA fondova za 2011. godinu. Druga faza radova predviđena je nakon ulaska Hrvatske u EU i po završetku te druge faze prelaz Bijača bi trebao imati sve evropske standarde", naveo je Kovačević za Klix.ba, dodajući kako će UIO BiH učiniti sve da se granični prelaz Bijača do 1. jula osposobi za početak nesmetanog funkcionisanja.

JP Autoceste FBiH je preuzelo obavezu izgradnje GP Bijača do nivoa objekata, nakon čega će Uprava za indirektno oporezivanje BiH izvršiti izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju ovog graničnog prelaza. U Autocestama napominju da su poduzeli sve aktivnosti kako bi do aprila ove godine završili izgradnju graničnog prelaza Bijača do nivoa objekata. JP Autoceste FBiH, naime, završava izgradnju poddionice Kravice – Bijača i u okviru te poddionice rade i GP Bijača.

Kada je riječ o sjeveru zemlje, postojeći granični prelaz u Bosanskoj Gradišci potrebno je rekonstruisati u smislu izgradnje još jedne dodatne trake za kamione i proširenja nadstrešnice u onoj mjeri koliko to dozvoljavaju uslovi. Za to je u budžetu UIO BiH osigurano 300.000 KM.

"Sa predstavnicima Općine Bosanska Gradiška održali smo nekoliko sastanaka kako bismo osigurali podršku općinske vlasti u smislu izdavanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti za rekonstrukciju postojećeg graničnog prelaza. Obim potrebnih poslova na prijalazu Gradiška je takav da se sve može uraditi za tri mjeseca. Postojeći prelaz morat će zadovoljiti sve potrebe protoka robe na sjeveru BiH sve do izgradnje novog graničnog prelaza Bosanska Gradiška koji će biti na izlazu autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška i do izgradnje novog mosta na rijeci Savi. Trenutno smo u fazi tendera za izbor projektanta tog novog graničnog prelaza Gradiška, a šest miliona KM za to već je osiguralo Vijeće ministara BiH", naveo je Kovačević.

Potreban još jedan BIP

On je dodao kako, budući da se od početka iduće godine očekuje značajno opterećenje spomenuta dva granična prelaza, BiH traži od Hrvatske i Evropske unije da se osigura još jedan BIP, odnosno granični prelaz na kojem će biti dozvoljen uvoz svih vrsta robe, pa i robe životinjskog i biljnog porijekla i da to bude granični prelaz Izačić, jer zadovoljava sve evropske standarde.

"Uz to, BiH zahtijeva da se na još tri granična prelaza, a to su Gorica, Ivanjica i Orašje, osigura mogućnost uvoza u EU robe biljnog porijekla za koju je potrebno fitosanitarno uvjerenje. Hrvatska je izrazila spremnost da prihvati zahtjeve BiH, ali o svemu još uvijek treba dati mišljenje i EU. Također, Bosna i Hercegovina će tražiti istovjetan pristup i tretman za prevoz robe, kako hrvatskih građana i firmi kroz Neum, tako i za bh. građane i firme preko luke Ploče", zaključio je Kovačević.

"UIO će uraditi sve da našim obveznicima koji izvoze iz BiH što je moguće više olakša poslovanje. Pozivamo sve naše izvoznike, koji to još nisu učinili, da podnesu zahtjev za lokalno ili kućno carinjenje pri izvozu. Svim obveznicima kojima se odobri takvo pojednostavljenje data je mogućnost da cijeli carinski postupak obave u krugu svoje firme i da nakon toga direktno sa robom idu na granične prelaze i van BiH. Dakle, nema potrebe da se gubi vrijeme i novac za odlazak u carinske terminale, gdje se inače vrši carinski postupak", poručio je Kovačević.

Uspostava BIP-ova na spomenuta dva granična prelaza je obaveza Hrvatske, koja treba osigurati sve uslove u skladu sa standardima Evropske unije za kontrolu robe biljnog i životinjskog porijekla, kaže za Klix.ba šef Odjela granične veterinarske inspekcije BiH Slaviša Kreštalica. Prema njegovim riječima, to znači postojanje objekata za pregled živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla, opreme i ljudi obučenih za taj posao. "Nakon svega će posebna komisija Evropske unije obići BIP-ove i dati svoje mišljenje o tome ispunjavaju li potrebne uslove ili ne", kazao je Kreštalica.

Osavremeniti opremu

On je dodao da, kad je riječ o BiH, uslove koji su jednaki onima na BIP-u, u vezi sa veterinarskom inspekcijom, imamo samo na graničnom prelazu Rača. "Mi još uvijek ne moramo imati sve uslove kao na BIP-ovima na svim graničnim prelazima, ali bi svakako trebalo uložiti novac u osavremenjavanje opreme, kako bismo barem pospiešili našu veterinarsku inspekciju na granicama", zaključio je Kreštalica.

Na trilateralnom sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Evropske komisije o upravljanju granicom u decembru prošle godine u Briselu potvrđeno je da bi granični prelaz Bijača-Nova Sela sa hrvatske strane trebao biti izgrađen do kraja marta 2013. godine i biti spreman za akreditaciju od nadležnih tijela Evropske unije.

Granični prelaz Gradiška sa hrvatske strane je, prema informacijama sa tog sastanka, bio izgrađen u kapacitetu od oko 55 posto te se očekuje da do kraja februara ove godine bude instalirana oprema, nakon čega će prelaz biti spreman za akreditaciju od Evropske unije.

Peter Sorensen na gradilištu

Prije nekoliko dana specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen zajedno s predstavnicima Javnog poduzeća Autoceste FBiH i predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH obišao je gradilište Međunarodnog graničnog prelaza Bijača, kao i gradilište poddionice Bijača - Kravice i Zvirovići - Kravice - čvor Zvirići. Nakon obilaska Sorensen je izjavio kako je došao da vidi kako napreduju radovi na izgradnji prelaza koji bi trebao biti završen do 1. jula.

"Zaista više nemamo vremena za gubljene i granični prelazi se moraju izgraditi kako bi BiH mogla nastaviti vršenje uvoza i izvoza nakon ulaska Hrvatske u EU", kazao je Sorensen, a direktor Autocesta Ensad Karić je ocijenio kako će radovi biti završeni na vrijeme.

Slične su procjene i kada je riječ o graničnom prelazu Bosanska Gradiška, u vezi s kojim je početkom februara održan sastanak ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića, ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića i načelnika Bosanske Gradiške Zorana Latinovića.

Čubrilović je rekao da je ovaj projekt privremenog karaktera, jer Hrvatska odugovlači sa početkom izgradnje mosta preko rijeke Save, za koji u Hrvatskoj ne postoji politička volja. Ministar Hadžić tom je prilikom izjavio kako je uvjeren da će obaveze BiH u vezi sa graničnim prelazom Bosanska Gradiška biti završene do 1. juna, dok je Zoran Latinović istakao kako je Općina završila sve obaveze u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima za proširenje postojećeg prelaza, kao i da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za to.
(Klix.ba)
Tagovi: Bijača


Komentari na članak - Ukupno: 22
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Sjecam se kako je eu ovo spominjala bih 2003 god. u ovom slucaju vlasti boh su jako brzo reagovale evo za 10 god. ipak moram reci da su 8 god bili sda hdz na vlasti kad se nista nije radilo. Nisu ni ovi... Pročitaj više

 

IZAČIĆ

e zbog takvi kao ti smo gdje jesmo...pa razmisli malo gdje je izlaz na autoput na Izačiću a gdje na ova dva prijelaza ...a to što mi pravimo 50 km autoputa 20 godina to nije njihov problem

Svi komentari
 

Kad ce te vise shvatiti da Gradiska nije Bosanska!?

 

OVO JE SLIKA KOJU JE USLIKAO CUHI BUHI.

 

nikad nismo bili bliže EU
više od 400.000 građana BiH postaju i građani EU,također djelimo 2/3 granice sa EU , sad smo u prilici i to moramo iskoristiti kako god možemo

 

blizina luke ploce 20 kilometara bila je presudna u odabiru gp bijaca a vec postojeca auto cesta u hrvatskoj isla je samo u prilog !

 

Livno , kako si ti moćan, auuu....primitivaca ima mnogo u ovoj zemlji ti si ograničen isto kao što ovi kažu a zašto ne na Izačić

 

nema vise imena gradova sa tim bosanski ovaj onaj sada samo postoji Republika Srpska na 49% Hercegbosna na 27% i bosnjakistan na 24%

 

hahhah... uživam čitajući ovo uz kokice. vi klečite i molite nas 8,8 %. HRVATA.
kako smo moćni, ha ???

 

Izgradnju prelaza u Bosanskoj Gradiski bi trebao bojkotirati. Mnogo je razloga zasto, i onih ekonomskih i onih patriotskih. A ako cemo samo ekonomske, onda je najlogicnije da bude kod Bosanskog Broda ili na Orasju

 

Ovo je stvarno besmisleno! Bihać ima najsavremeniji GP u BiH i oni pored toga za zvanične prelaze izaberu neke vukojebine i na to sve odluče baciti 4 miliona KM! Bihać se zaobilazi na svaki mogući... Pročitaj više

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE