vijesti
0

Granica Hrvatske i BiH će biti jedna od najopterećenijih vanjskih granica EU

FENA
Hrvatska će biti članica Evropske unije sa najdužom kopnenom granicom prema zemljama koje nisu članice kada 1. jula pristupi Uniji. Agencija EU za kontrolu evropskih granica Frontex procjenjuje da će granica sa Bosnom i Hercegovinom biti jedna od najopterećenijih saobraćajem u poređenju sa ostalim vanjskim granicama EU, piše portal Euractiv.

Pristupanje Hrvatske neće se značajno odraziti na migratorna kretanja na zapadnom Balkanu budući da se neće ukinuti granični prijelazi između Hrvatske i susjednih članica EU sve dok Hrvatska ne postane članica Šengen zone.

Priključivanjem Hrvatske EU, vanjska kopnena granica EU pomjerit će se sa granice između Slovenije i Hrvatske (695 km) i Mađarske i Hrvatske (355 km), na granicu Hrvatske i Srbije (325 km), Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1.001 km) kao i na granicu sa Crnom Gorom u dužini od 22 kilometra.

Ukupna dužina granice prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori iznosi 1.377 kilometara.

Hrvatska će zato biti članica sa najdužom kopnenom granicom, nešto dužom nego što je je imaju Finska (1.340 km) i Grčka (1.248 km), objavio je Frontex.

U Godišnjoj analizi rizika za 2013. godinu, Frontex navodi da će granica između Hrvatske i BiH biće druga najduža, iza kopnene granice između Finske i Ruske Federacije čija je dužina 1.340 km.

Inače, od svih kopnenih granica, ta sa BiH će biti jedna od najopterećenijih saobraćajem, ocjenjuje se u izveštaju Frontexa.

Međutim, glavna promjena u prometu putnika preko vanjskih granica EU bit će to što će se izuzeti veliki broj putnika na slovenačko-hrvatskoj granici. To je trenutno dio kopnene granice EU sa najopterećenijim prelazima, sa 25 miliona ulaza u EU 2012. godine.

Također, pristupanjem Hrvatske neće se automatski ukinuti granične kontrole sa susjednim članicama.