Milorad Dodik
0

"Građani RS treba da se na referendumu izjasne o ulasku BiH u NATO"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je u razgovoru s predsjednikom vlade Ruske Federacije Vladimirom Putinom zaključeno da treba provoditi “slovo” Dejtonskog sporazuma te da je ukazao da “RS ne smije da bude žrtva evropskih integracija” i da se na referendumu građani RS-a treba da izjasne o eventualnom ulasku BiH u NATO.

Govoreći o detaljima sinoćnjeg sastanka u Beogradu s Putinom, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je prenio stav ruskom premijeru da su “kroz afirmaciju duha” Dejtona načinjene “najveće promjene slova tog dokumenta, čime je BiH dovedena u pat poziciju”.

Putinu je, kako tvrdi, ukazao da se evropske integracije BiH koriste za “preuređenje političkog sistema u državi i da se na to ne gleda blogonaklono”.

RS će biti, kaže, na fonu onih evropskih integracija u kojima će “taj entitet na kraju tog puta biti jači, a ne slabiji”.

Naveo je i da postoje “dinamični” odnosi RS-a i Rusije na ekonomskom, ali i političkom planu jer je Ruska Federacija aktivni član Vijeća za implementaciju mira “čiji se stavovi u tom tijelu i odnosi prema provođenju Dejtonskog sporazuma podudaraju s onim iz RS-a”.

Kada dođe do odluke o eventualnom priključenju BiH u NATO u RS-u će se organizirati referendum, ali ne cijeni da će to pitanje doći na red u narednih nekoliko godina.

“Neki će reći da nemamo pravo na to, ali imamo, jer će taj referendum definirati stavove političara iz RS-a o tome”, naveo je on.

Putin, koji je i predsjednik Nadzornog odbora “Vnešekonom banke”, upoznao ga je da će u aprilu biti odobreno dodatnih 500 miliona eura za daljnju rekonstrukciju Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i distributivnih pumpi “Petrola”, čime bi se 2013. završio proces modernizacije.

U junu će, kaže Dodik, priustvovati i poslovnom sajmu u Sant Peterburgu.