vijesti
0

Genjac: Prošla godina je bila godina zastoja u evropskim integracijama

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici usvojila Izvještaj o radu za 2012. te plan rada Komisije za 2013. godinu.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac kazao je novinarima da, ono što su planirali za prošlu godinu, uglavnom je provedeno.

"Međutim, nadali smo se da će više od onoga što je planirano proći kroz Komisiju za evropske integracije jer je bilo najava da će to biti godina evropskih integracija. Nažalost, prošla godina je bila godina zastoja u evropskim integracijama i rad ove komisije je u potpunosti određen radom Vijeća ministara i radom domova", kazao je Genjac.

Dodao je da, pošto nije bilo suštinskog angažmana ni Vijeća ministara BiH ni parlamenta na ovim pitanjima, i Komisija za evropske integracije je na taj način ostala u dobroj mjeri bez posla.

"Nadamo se da ove godine neće tako biti, jer prije mjesec dana iz Brisela je došao dokument s 30 prioriteta koje je potrebno da Vijeće ministara BiH stavi u fokus da izvještaj o napretku za 2013. godinu ne bi bio negativan kao za prošlu godinu", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, najznačajnije od tih 30 prioriteta su dva uvjeta za podnošenje aplikacije, to je presuda „Sejdić-Finci“ i uspostavljanje mehanizma koordinacije.

"Što se tiče presude „Sejdić-Finci“ poznato je stanje, bez političkog dijaloga i povećanog angažmana neće to biti moguće riješiti. Dosta slično je i s mehanizmom koordinacije. Moram konstatovati, međutim, da infomacije koje dobijamo od Vijeća ministara BiH da je dat nalog Direkciji za evropske integracije da se uradi prijedlog mehanizma, da je to pristup koji ne garantuje nikakav rezultat", kazao je Genjac.

Naveo je da nije u mehanizmu koordinacije problem u tehničkom radu i tehničkim aspektima.

"Direkcija za evropske integracije već odavno ima spremne sve tehničke aspekte i mi imamo dovoljan broj državnih službenika koji znaju taj posao. Problem s mehanizmom koordinacije su pitanja političke naravi i što nije riješeno ako se dođe do političkih razlika šta da se uradi.

To pitanje nije moguće riješiti bez istinskog angažmana političkih ličnosti, prije svega predsjedavajućeg Vijeća ministara i premijera vlada i nadležnih ministara. Te aktivnosti dosad nismo vidjeli i mislim da smo mi na početku izrade mehanizma koordinacije", smatra Genjac.

Po njegovim riječima, napredak je moguć samo uz budući istinski angažman ministara i premijera na traženju kompromisa i pronalaženju rješenja za krupne političke nesporazume.