vijesti
3

Genjac: Brisel je za BiH upalio crveno svjetlo

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Angažman političkih aktera nije primjeren ni težini ni značaju rješavanja presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci" i zato je teško očekivati njihov dogovor do marta, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjednik Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Smatra da je sasvim opravdana oštrina upozorenja vlastima BiH koja su stilgla iz Evropske komisije i Delegacije EU u BiH, jer je moguća štetnost daljnjih kašnjenja nesaglediva.

"Ovaj period do kraja marta je kritičan. Naredne godine su izbori u BiH, 2015. su promjene u Evropskoj komisiji i ako ne ispunimo tražene uslove i ne podnesemo aplikaciju za članstvo u EU tokom tekuće godine, izgubit ćemo i naredne dvije. Još najmanje tri godine bez statusa kandidata i svi gubici povezani s tim bili bi velika šteta za BiH", istakao je Genjac.

Komentirajući da su vlasti BiH u proteklom periodu ispunile malo zadataka iz dokumenta Evropsko partnerstvo, te da je BiH prošle godine dobila najlošiji izvještaj o napretku iz Brisela, navodi da su sve to loši pokazatelji i da odavno upaljeno crveno svjetlo ne prati adekvatna reakcija Vijeća ministara BiH.

"Problemi oko ispunjavanja prioriteta na našem evropskom putu su brojni. Najkrupniji među njima nisu tehničke, nego političke naravi", rekao je Genjac.

Takvi problemi, smatra, mogu se rješavati samo istinskim i predanim angažmanom donosilaca političkih odluka, odnosno ministara, pa i lidera šestorke.