Što prije imenovati VM
0

Genjac: BiH može aplicirati za u EU u septembru

SRNA
Halid Genjac
Halid Genjac
Predsjedavajući zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac smatra da BiH ima veliku šansu da već u septembru podnese aplikaciju za članstvo u EU, a da već iduće godine dobije upitnik.

"Usvajanjem zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu stanovništva, koji su u velikoj mjeri usaglašeni, te imenovanjem grupe za provođenje presude 'Sejdić i Finci', za šta ne postoje nikakve prepreke, mi u septembru možemo da podnesemo aplikaciju za članstvo i možda već iduće godine dobijemo upitnik", izjavio je Genjac novinarima u Sarajevu.

Ističući da je to realna šansa i mogući scenario, Genjac je rekao da nasuprot tome stoji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU koji će ove godine, sasvim je izvjesno, biti prilično nepovoljan.

"Na taj izvještaj odraziće se cjelokupno stanje, počev od Ustava koji nudi mogućnosti opstrukcija, zatim izborna godina, nepostojanje Vijeća ministara i različita politička gledanja u pogledu evropskog integrisanja", konstatovao je Genjac.

Prema njegovim riječima, potrebno je premostiti situaciju u kojoj BiH može da podnese aplikaciju za članstvo u EU uz ispunjavanje malog broja uslova i nepovoljan izvještaj o napretku.

"Moramo ići na to da ispunimo uslove za podnošenje aplikacije za članstvo i da što prije imenujemo Vijeće ministara i pristupimo otklanjanju svih onih nedostataka koji će, nesumnjivo, biti izneseni u izvještaju o napretku", rekao je Genjac.

On je ocijenio da Ustav BiH omogućava pozitivno tumačenje i efikasno kretanje ka EU, ali da zbog svojih nedorečenosti, dvosmislenosti i možda protivrječnosti omogućava i različito tumačenje nadležnosti različitih nivoa, pa i u oblasti evropskog integrisanja.
"Najčešći problem koji imamo jeste sporenje da li je za neku oblast, zakon ili instituciju nadležan entitet ili država, i to sporenje uglavnom dolazi iz Republike Srpske", naveo je Genjac.

Prema njegovim riječima, sporenja u vezi sa evropskim integrisanjem na terenu su ustavne situacije. 

"Mislim da je u tom kontekstu vrlo teško uprijeti prstom ko je odgovoran, ko je krivac, ali rješenje bi bilo da se u Ustavu formuliše ovaj problem na način da se jasno pozicionira ko je nadležan za koju obolast u pogledu evropskog integrisanja", ocijenio je Genjac.