vijesti
37

Generalni sekretar NATO-a sutra stiže u BiH

SRNA
Generalni sekretar NATO–a Anders Fogh Rasmussen sutra stiže u zvaničnu posjetu BiH, potvrdila je Srni portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović.

"Rasmussen će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem, predstavnicima međunarodne zajednice i liderima političkih partija u BiH", rekla je Kuburovićeva.

Portparol NATO štaba Sarajevo je naglasila da će tokom posjete biti riječi o aktivnostima BiH na putu euroatlantskih integracija, prvenstveno o ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) i gdje je BiH u toj fazi, kao i o ostalim elementima partnerske saradnje.

"Bit će riječi i o angažmanu jedinica Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru u Afganistanu, te o svim relevantnim temama. S obzirom na novonastalu situaciju i užasne poplave koje su zadesile BiH, sigurna sam da će generalnog sekretara na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH zanimati koje aktivnosti lokalni organi vlasti provode da bi se pomoglo stanovništvu", dodala je ona.

Kuburovićeva smatra da će generali sekretar Rasmussen izraziti kontinuiranu spremnost NATO–a da na svaki adekvatan način odgovori na zahtjeve BiH, te da saveznici nastave sa pružanjem konkretne podrške šaljući helikoptere, čamce timove za djelovanje na terenu, vodu za piće i sve drugo neophodno ljudima pogođenih poplavama.

"Upravo je na web stranici NATO-a objavljen članak o podršci zemalja članica alijanse BiH i uvjerena sam da će generalni sekretar Rasmussen sutra ponoviti tu poruku. On je izrazio saučešće svim porodicama žrtava stradalih u poplavama", rekla je Kuburovićeva.