vijesti
3

General Lord: BiH je na korak do aktivacije programa za članstvo u NATO-u

FENA
Walter T. Lord
Walter T. Lord
Bosna i Hercegovina se u procesu pridruživanju zemalja NATO-u nalazi samo jedan korak od aktivacije programa MAP-a, odnosno Akcionog plana za članstvo, a to je uknjižba vojne imovine, kazao je danas u Sarajevu komandant NATO-ovog štaba u Sarajevu brigadni general Walter T. Lord odgovarajući na pitanje novinara o tome koliko je BiH daleko ili blizu NATO-u.

"NATO je usvojio nacrt godišnjeg nacionalnog programa, odnosno dokument na osnovu kojega država izvršava sve svoje planove u okviru MAP-a, ali njegova aktivacija u BiH zavisi od samo tog jednog uvjeta - rješavanja pitanja vojne imovine", ponovio je Lord.

Podsjetio je da je u Bosni i Hercegovini ostalo 63 objekta koji trebaju biti prenijeti na državu BiH za korištenje.

Naglasio je da je Ministarstvo odbrane BiH uz pomoć NATO-ovog štaba u Sarajevu uradilo cijeli posao koji je potreban da bi se uradio prijenos ovlasti na državu, a preostalo je samo da se još politički lideri u BiH odluče da urade tu registraciju.

Kazao je i da su pripadnici Oružanih snaga u BiH veoma blizu NATO-ovim standardima u što se uvjerio na očiglednim primjerima posebno kada su u pitanju vojnici koji odlaze i vraćaju se iz Afganistana, ističući i da se u spremnost OSBiH uvjerio tokom veoma kompleksne vježbe vojnika na Manjači u kojoj je učestvovalo 1.100 pripadnika OSBiH".

Ne samo da su vojnici u BiH blizu NATO-ovim standardima, u mnogim slučajevima oni rade u skladu s NATO-ovim standardima", potcrtao je brigadni general Lord.