vijesti
0

Fajon razočarana što se uopće razgovara o ukidanju viza

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozvala je u utorak članove plenarne sjednice u Strasbourgu da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Fajon je izrazila duboku razočaranost činjenicom da se uopće razgovara o prijedlogu za ukidanje bezviznog režima za određene zemlje.

Kazala je da je Evropsko vijeće vršilo pritisak tokom pregovora i da nije pokazalo fleksibilnost.

"Iz tog razloga ne mogu da razumijem zašto je izvjestilac Diaz de Mera, s kim sam odlično sarađivala, u posljednjem trenutku odlučio da odustane od delegiranih akata - koji predstavljaju posebnu sposobnost Evropskog parlamenta kada je u pitanju privremena suspenzija bezviznog režima", rekla je Fajon.

Upozorila je da evropske vlade ne smiju koristiti ovaj mehanizam kao "politički instrument" za dobivanje političke podrške tako što će provoditi antimigrantske politike u svojim zemljama.

Posebno je naglasila da se takvo pravo slobodnog putovanja ne bi smjelo oduzeti građanima zemalja zapadnog Balkana jer je taj korak bio historijski za njihovo približavanje Evropskoj uniji.

"Ugrožavamo ne samo budućnost vizne politike nego i budućnost politike prema susjednim zemljama", istakla je poslanica EP-a.

Podsjetila je da je prethodnih godina bilo više pokušaja da se ukine bezvizni režim za jednu, dvije zemlje zapadnog Balkana.

"Da li ćemo dozvoliti da se to desi onima kojima smo obećali evropsku perspektivu? Da li ćemo mi biti ti koji će se odricati demokratskih principa u našim institucijama?", zapitala se Fajon.

Tanja Fajon je završila govor pozivajući svoje kolege da glasaju protiv suspenzije bezviznog režima ove sedmice.

Naglasila je da bi čin ponovnog uvođenja viza najviše uticao na mlade, koji najviše putuju i kojima je, u stanju kakvo je trenutno, najmanje svijetla budućnost, saopćeno je iz njenog ureda.