vijesti
54

Evropski zvaničnici: Prihvatanje bh. aplikacije ohrabrenje, zabrinutost zbog referenduma

Piše: N. N.
Sekretar ministarstva vanjskih poslova Slovačke Ivan Korčok
Sekretar ministarstva vanjskih poslova Slovačke Ivan Korčok
Zvaničnici koji učestvuju u radu Vijeća za opće poslove EU koje je danas odlučivalo i o aplikaciji BiH za članstvo u EU izrazili su nadu da će u BiH prevladati proevropske ideje, ali su i jasno rekli da će referendum u RS-u utjecati na evropski put BiH.

Ivan Korčok, sekretar ministarstva vanjskih poslova Slovačke, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, rekao je uoči današnjeg zasjedanja Vijeća za opće poslove EU kako će prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU biti "ohrabrujući korak za sve".

Novinare je prije sastanka na kojem je prihvaćena aplikacija BiH za članstvo u EU zanimalo i kako zvaničnici EU gledaju na posljednja dešavanja u BiH vezano za najavljeni referendum u RS-u.

"Nadam se da će današnja odluka ohrabriti sve u BiH da se fokusiraju na ono što je zaista važno", kratko je prokomentarisao Ivan Korčok, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovačke.

On je dodao da vlasti BiH znaju tačno šta trebaju uraditi na putu ka EU te da bi današnja odluka mogla ubrzati put BiH ka EU.

Zdravka Bušić, zamjenica ministra vanjskih poslova Hrvatske, rekla je da će referendum utjecati na neki način na evropski put BiH, ali je izrazila i nadu da do referenduma ipak neće doći jer je odluka Ustavnog suda jasna.

"Hrvatska je uvijek na poziciji pomoći BiH na putu ka EU i mi to nikada nećemo mijenjati", rekla je Zdravka Bušić uz nadu da će u BiH prevladati proevropske snage.