vijesti
23

Evropski put BiH: Naša zemlja treba iskoristiti podršku Slovačke

Piše: M. S.
Sjedište Ambasade Slovačke u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sjedište Ambasade Slovačke u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Slovačka Republika preuzela je u julu ove godine predsjedavanje Evropskom unijom od Holandije. U vrijeme kada se odlučuje o evropskoj sudbini Bosne i Hercegovine, Slovačka bi mogla biti dobra saveznica BiH u ispunjenju njenog cilja ulaska u EU.

Vijeće za opće poslove Evropske unije prihvatilo je 20. septembra aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, to je tek početak dugog puta koji zemlja treba preći kako bi postala dio ove evropske zajednice. Sljedeći korak je ispunjavanje upitnika od nekoliko hiljada pitanja, a u zavisnosti od ažurnosti političara, stvari se mogu kretati u bilo kom smjeru.

Iz Delegacije EU u BiH za Klix.ba su rekli da postoji odlučnost EU da nastavi proces proširenja Unije uprkos unutrašnjim problemima s kojima se ona suočava.

"Veća Evropa je i jača, stabilnija Evropa, a kao takva i spremnija da se suoči sa unutarnjim i vanjskim izazovima. Proširenje ostaje ključna politika Evropske unije i ulaganje u mir, demokratiju, blagostanje, sigurnost i stabilnost na evropskom kontinentu. U tom kontekstu, neopozivo je opredjeljenje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, rekli su iz Delegacije EU u BiH.

Politički analitičar Adnan Huskić kaže da je veoma pohvalno što pitanja BiH i Zapadnog Balkana uopće stoje na agendi EU.

"Ključno je to da se održi fokus na ovim državama u vremenima koja su u EU iznimno teška i neizvjesna", kaže on, dodajući da trenutno mnoge države nisu raspoložene za razgovor o temi proširenja.

Danka Savić, ambasadorica BiH u Češkoj Republici, koja nerezidentno pokriva i Slovačku, kaže da je ova zemlja jedna od onih koje spadaju u grupu članica EU koje bezrezervno ohrabruju BiH. Savić naglašava da takvo raspoloženje nije dominantno, jer je EU opterećena svojim problemima, od migrantske krize i razvijanja migrantskih politika, do izlaska Velike Britanije iz EU.

"Ako postoji zemlja koja ima razumijevanja i strpljenja zahvaljujući ljudima koji vode zemlju, to je definitivno Slovačka“, kaže ona.

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica ranije je rekao za Klix.ba da je Slovačka uvrstila agendu proširenja EU među prioritete svog predsjedavanja, pod nazivom "Globalno angažirana Evropa".

"Naš cilj je da očuvamo kredibilitet te politike i nadamo se da će tokom našeg predsjedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske. Ali taj napredak prije svega zavisi od uloženog truda i rezultata samih zemalja koje pretendiraju na članstvo u EU“, rekao je Pšenica.

Nema alternative

Analitičar Huskić naglašava da je važno da BiH počne tehnički proces pristupa što prije te da je većina problema na kojima je BiH do sada "zapinjala" bila političke prirode. On kaže da će izbori u Njemačkoj 2017. godine biti definirani pričom o izbjeglicama, strancima i migrantima, a da se u tu priču uvijek uvuče i pitanje daljeg proširenja EU. Jačanjem desnih političkih struja, političke stranke će morati biti posebno oprezne kada govore o daljem proširenju, zbog čega je bitno iskoristiti povoljan trenutak prije promjene političke situacije.

"Nužno je da mi počnemo tehnički proces, da se ne bavimo političkim pitanjima, već ispunjavanjem tih tehničkih uslova koji su pred nama“, kaže on i dodaje da je pitanje da li su vlasti na svim nivoima dovoljno ozbiljne da se uhvate ukoštac sa predstojećim izazovima koje bi eventualni pozitivan odgovor donio.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ambasadorica Savić kaže da promjene kroz koje zemlja prolazi u procesu pridruživanja donose puno koristi samoj zemlji.

"Često se zanemaruje činjenica da je zapravo sam proces veoma važan, jer zemlja se u procesu ispunjavanja uvjeta koji se od nje traže preoblikuje, mijenja u pozitivnom smislu", kaže Savić i dodaje da, ako se uzmu u obzir standard života i sve blagodeti koje zemlja dobije kroz taj nimalo jednostavan proces, onda se shvata da je to nešto najbolje što se može desiti jednoj zemlji.

A za Bosnu i Hercegovinu to je i jedina opcija, kaže Huskić.

"Mi alternative EU nemamo. Ne postoji nijedan jedini dokument od bilo kojeg organa u BiH koji govori o alternativi u slučaju problema. Mi i ne razmišljamo o tome“, kaže on.

Slovačka kao uspješna priča unutar EU

Na putu BiH ka EU dosta su bitni politička volja i posvećenost.

"Kriteriji za članstvo su jasni i jasan je put kojim trebamo proći. Ono što je potrebno je posvećenost tim ciljevima i rad na tome", kaže ambasadorica Savić te dodaje da su nam potrebni konsenzusi i da se postigne saglasnost o određenim pitanjima što je prije moguće.

Upravo politička volja i posvećenost pomogli su Slovačkoj da postane uspješna članica EU. Savić navodi da je Slovačka devedesetih imala krizu u kojoj je iskristaliziran stav vlade Slovačke i političkih struktura u toj zemlji.

"To je u biti politički stav, odnos političkih struktura prema ovom pitanju. Od tog trenutka Slovačka je zaista pokazala potpunu posvećenost cilju, shvatila je svoju zadaću ozbiljno, u tome je suština, ona je zato uspjela uraditi sve što je uradila posljednjih godina. To je jedna ozbiljnost, odgovornost struktura koje su tada vodile zemlju", kaže ona.

Savić dodaje da Slovačka ne samo da ohrabruje BiH, već od nje možemo i mnogo naučiti.

"To je zemlja koja je doživjela potpuni preporod i kojoj je članstvo u EU donijelo mnogo dobrih stvari. Slovačka je za nas i poučan primjer, zemlja koja nas ohrabruje u jednoj situaciji zahtjevnoj i za EU i u kojoj trenutno pitanje proširenja nije tako važno kao što je bilo ranijih godina“, kaže ona i dodaje da je Slovačka jedna uspješna priča unutar EU.

Huskić navodi da su geopolitika i drugačije historijske pretpostavke bile važan faktor u tome da se Slovačka i BiH danas nalaze u toliko drugačijim situacijama.

Lajčak i dosadašnji napredak

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak ima posebnu vezu sa BiH s obzirom na to da je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u periodu od 2007. do 2009. godine, što bi moglo dodatno pomoći BiH u pregovorima za članstvo u EU.

"Na evropskom nivou nemamo puno političara koji razumiju našu situaciju, koji su upućeni i bili involvirani u probleme BiH, tako da on igra više nego pozitivnu ulogu. Pokušava svojim angažmanom objasniti drugima unutar EU da je važno da je BiH dio toga i da nam se na neki način i pomogne da prebrodimo svoje poteškoće“, kaže Savić.

Pred Bosnom i Hercegovinom dug je put pristupa EU, čak i nakon dobijanja pozitivnog odgovora na aplikaciju za članstvo. Iz Delegacije EU kažu da je BiH ostvarila značajan napredak u proteklim mjesecima u kontekstu Reformske agende, parafiranjem adaptacije SSP-a i usvajanjem mehanizma koordinacije.

Potrebno je nastaviti ovaj pozitivni zamah, poručuju iz Delegacije EU u BiH.