vijesti
0

Evropski parlament izglasao pa odbacio amandman Doris Pack o isključenju BiH

Piše: A.K.
Parlamentarci glasali protiv amandmana Doris Pack (Foto: AFP)
Parlamentarci glasali protiv amandmana Doris Pack (Foto: AFP)
Članovi Evropskog parlamenta (EP) na današnjoj sjednici u Strazburu su usvojili Rezoluciju EP o napretku BiH, ali bez amandmana 7 koji je podnijela Doris Pack, u kojem je tražila suspenziju članstva naše zemlje iz Vijeća Evrope, suspenziju prijelaznog Ugovora o trgovini i zaustavljanje IPA fondova za našu zemlju, saznaje naš portal.

Kako saznajemo, glasanje parlamentaraca je bilo izuzetno napeto. Članovi parlamenta su nakon glasanja dizanjem ruke usvojili amandman koji je izazvao buru negodovanja u našoj zemlji. Potom je zatraženo digitalno glasanje, nakon čega je amandman odbačen.

Podsjećamo da je Pack amandman podnijela neposredno prije isteka roka, što je naš portal prvi objavio. Nakon toga se oglasilo više domaćih političara, ali i evropskih parlamentaraca.

U Rezoluciji se navodi nedostatak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje kandidatskog statusa. Parlamentarci u Vanjskopolitičkom odboru su se tada složili da su korupcija, slaba vladavina prava i pasivna politička elita krivi za slabu ekonomiju i ogroman odliv mozgova.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele poručio je u sinoćnjem obraćanju Evropskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj Ustav sa odlukom Suda za ljudska prava "Sejdić i Finci", jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.