vijesti
2

Evropska unija podržava BiH u borbi protiv korupcije

FENA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvanična prezentacija projekta koji finansira EU "Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije" bit će održana u utorak 16. oktobra u Sarajevu.

Događaj će otvoriti uvodnim obraćanjima ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Uslijedit će prezentacija projekta i obraćanja ministara pravde Federacije BiH i RS i predstavnika Vlade Brčko Distrikta.

EU finansira projekt "Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije" iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 500,000 eura. Projekt predstavlja jednu od niza aktivnosti Evropske unije usmjerene na jačanje upravljanja u BiH i nastavak je podrške EU u izradi Strategije za borbu protiv korupcije te uspostavljanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Glavni korisnici projekta su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, te tijela na nivou entiteta i Brčko Distrikta koja su određena Zakonom o Agenciji. Pored toga, projektne aktivnosti koristit će i stručnjacima iz sektora zdravstva, obrazovanja, porezne uprave, javnih nabavki, agencija odgovornih za provođenje zakona, te privatnog sektora, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.