vijesti
0

Evropska unija: BiH, Albanija i Turska moraju raditi na poboljšanju prava LGBT osoba

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Evropski parlament konstatovao je u svom godišnjem izvještaju o zemljama pristupnicama da Bosna i Hercegovina, Albanija i Turska moraju raditi na poboljšanju prava LGBT osoba.

Evropski parlament ranije je ove godine ocijenio da je došlo do određenih pomaka u vezi s LGBT pravima u Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Evropski parlament pozvao je bh. vlasti da donesu i usvoje strategiju za suzbijanje diskriminacije u cijeloj zemlji. Oni navode i da je BiH potrebno da se u zakonu protiv diskriminacije uključi i jasna definicija rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Pored toga, Evropski parlament izrazio je posebnu zabrinutost zbog nasilja i govora mrženje, a koji su ciljani prema LGBT populaciji. Ovaj organ pozvao je bh. vlasti da poduzmu mjere kako bi podigle svijest građana, pravosuđa i agencija za provođenje zakona o pravima LGBT osoba.

Što se tiče Turske, parlament je izrazio zabrinutost zbog ne poštivanja demokratskih normi poput slobode izražavanja i prava manjima. Istaknuto je kako ova zemlja mora raditi na poštivanju prava manjina što uključuje zabranu diskriminacije na temelju rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Pored toga izraženo je žaljenje zbog zločina iz mržnje koji često prođu nekažnjeno ili čijim se akterima smanjuju kazne zbog navodne "nepravedne provokacije" žrtve.