vijesti
2

Evropska komisija: Što prije formirati vlast u BiH i otvoriti put u EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako se u narednih pet godina ne očekuje proširenje Evropske unije, nova Evropska komisija Jean-Claude Junckera odlučila je da ostavi otvorena vrata evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, što znači da ta zemlja ima priliku u ovom razdoblju da stekne status kandidata za članstvo u EU.

Kako je izjavila hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, uspostavljanjem vlasti do kraja godine, političke stranke iz BiH poslale bi jasan signal i EU, ali i svojim građanima kojim pravcem žele da vode zemlju.

"Brzo uspostavljanje nove vlasti u BiH prvi je veliki ispit za stranke koje su pobijedile na izborima 12. oktobra, a Evropska unija budno prati kako će se to sprovesti".

Šuica, koja je ujedno potpredsjednica delegacije EP za odnose s BiH i Kosovom, trebalo bi zajedno s predsjednikom tog tijela, Toninom Piculom, i slovenačkom evroposlanicom Tanjom Fajon krajem nedjelje da doputuje u Sarajevo na meuđunarodnu konferenciju Panevropske unije BiH, posvećene stanju u toj zemlji i perspektivama nakon izbora.

Uspostavljanjem nove vlasti u BiH stvorit će se preduvjeti za sprovođenje reformi koje mogu rezultirati konkretnim pomacima ka članstvu u EU, pojasnila je Šuica, naglasivši da je, ipak, to moguće jedino ukoliko političari konačno preuzmu svoju stvarnu ulogu i "počnu da služe narodu".

Slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon također je ocijenila da je realno da nova vlast u BiH bude uspostavljena do kraja godine, a da odmah nakon toga započne novo poglavlje odnosa te zemlje s Unijom.

"Temelj ovih odnosa bit će ono što građani BiH žele i što će vlast realizirati u njihovo ime, a ne ono što želi međunarodna zajednica", kazala je Fajon, ali je potvrdila da međunarodna zajednica ostaje spremna da pomogne, prenosi agencija Hina.