vijesti
21

EU u januaru odmrzava sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH?

Klix.ba
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Evropska unija bi već u januaru mogla odmrznuti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom ako politički lideri i institucije BiH do tada ispune dogovoreni preduvjet i usvoje u Parlamentarnoj skupštini BiH program nove vlade koji se odnosi na europske reforme.

Januar, kao rok za odmrzavanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pomenula je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon što je Vijeće za vanjske poslove EU jučer usuglasilo svoje nove zaključke o BiH, piše Večernji list.

"Novi proaktivni pristup EU prema BiH uključuje, kao prvi korak, pisanu izjavu o obvezi ispunjavanja reformskih kriterija, koja bi bila izglasana u Parlamentu BiH. Očekujem da će i vlast i opozicija glasati za to. U trenutku kad se to dogodi, Vijeće će donijeti odluku o stupanjju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", rekla je Pusić, koja je proljetos bila jedna od inicijatorica ideje o novom putu BiH prema EU, ideje koja je dobila na snazi kad su je podržale Njemačka i Velika Britanija, a sada je podržava svih 28 država EU.

U zaključcima Vijeća govori se o potrebi da europski program nove vlade podrži Parlament BiH, no Pusić je u raspravi spomenula i da bi bilo dobro da to isto izglasaju i entitetski parlamenti. Taj dio, međutim, nije u zaključcima Vijeća EU.

Novi europski put za BiH ne znači da EU odustaje od strogih kriterija koje svaka zemlja mora ispunjavati na putu prema EU, ali znači da se BiH može pomaknuti s mrtve tačke na svom putu prema Evropi i da može, kako smatra Pusić, u mandatu nove vlade podnijeti zahtjev za kandidaturu i dobiti pozitivno mišljenje od Komisije.

"Ni od kojih uvjeta EU ne odustaje. Ja sam bila prva koja sam rekla da je snižavanje kriterija protiv interesa BiH, protiv interesa njezinih susjeda i protiv interesa EU. Ali isto tako je i protiv interesa svih tih aktera da se ne kriteriji ne ispunjavaju. Ovo je način da se ti uvjeti faktički počnu ispunjavati", ponovila je Pusić.