vijesti
0

EU: Odgovornost je na političkim liderima u BiH

FENA
Evropska komisija je jasno navela u svom Izvještaju o napretku za 2012. godinu, a što je ujedno i jedini relevantan izvještaj kada je riječ o ocjenama napretka BiH ka EU, da BiH, za razliku od svojih susjeda, nije postigla neophodan napredak na putu evropskih integracija.

Ovo je za Agenciju FENA izjavila portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović upitana da prokomentira izvještaj koji je Milorad Dodik uputio nekim ambasadorima i zvaničnicima međunarodne zajednice, a u kojem, između ostalog, za krizu u BiH optužuje OHR te državni nivo.

Dodala je da je jasno da je potpuna odgovornost na političkim liderima u BiH da osiguraju pomake o pitanjima EU integracija, kao i da usvoje i provedu neophodne reforme.

"Upravo u tom kontekstu, vlasti i politički lideri BiH su se usaglasili u junu u Briselu u vezi s hitnim koracima koje BiH mora preduzeti da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a zemlja bila u mogućnosti da podnese vjerodostojnu aplikaciju za članstvo", kazala je Milović-Halilović.

Naglasila je da je Evropska unija razočarana što su bh. lideri propustili da ispune zadate ciljeve i rokove iz Mape puta koje su sami dogovorili u Briselu.

Međunarodna zajednica dijeli zajednički cilj u BiH, a to je da zemlja može sama rješavati svoje probleme i da je nepovratno na putu ka EU.

"Vlasti i politički lideri ove zemlje imaju punu odgovornost za ostvarenje toga", zaključila je.