vijesti
12

EU: Dominantne firme u BiH povezane s državom često zloupotrebljavaju svoju moć i veze

Piše: Er. M.
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie kazao je za Klix.ba kako je posljednjih godina ostvaren tek manji napredak u iskorištavanju ekonomskih potencijala u BiH, te da naša država zaostaje za drugim državama regiona u većini reformskih i poslovnih pokazatelja.

McGuffie je kazao kako uopšteno Bosna i Hercegovina ima slab privatni sektor i ozbiljne poteškoće u privlačenju investitora.

"Potrebni su bolji zakoni i prakse zaštite investitora, uključujući bolje pravilnike korporativnog upravljanja, što uključuje provođenje sankcija, osnažene prakse upravljanja rizikom kako bi se poboljšao pristup finansiranju, naročito za nova preduzeća, i efikasniji stečajni okvir, kako bi se ubrzao proces odlučivanja i poboljšalo restrukturiranje", rekao je McGuffie.

On je dodao da BiH ima značajan ekonomski potencijal u velikom broju sektora.

"Štaviše, zemlja ima snažno industrijsko naslijeđe, bogatu zalihu energije i značajne resurse za podršku prerađivačkoj industriji. Međutim, posljednjih godina ostvaren je tek manji napredak u iskorištenju ovog potencijala, a zemlja zaostaje za drugima u regionu u većini reformskih i poslovnih pokazatelja", kazao je McGuffie.

McGuffie je istakao da se mnoga od velikih preduzeća još uvijek oslanjaju na skrivenu pomoć ili subvencije, umjesto da se vode na profesionalnoj i finansijskoj osnovi.

Andy McGuffi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Andy McGuffi (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Primjena stečajnog zakonodavstva je slaba, a unatoč značajnim planovima za privatizaciju, tek nekoliko velikih preduzeća je dovedeno na tržište. Dominantne firme povezane s državom često zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć i veze i podrivaju potencijal drugih preduzeća u tržišnoj utakmici. To, ustvari, znači da se dragocjeni resursi rasipaju u zastarjelim aktivnostima umjesto da se koriste za povećanje produktivnosti u privredi i doprinosa potencijalu zapošljavanja. Vlasti trebaju ovu situaciju pažljivo procijeniti", rekao je McGuffie.

Podsjetio je da je svako ko je u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti odgovoran da osigura provođenje svih potrebnih reformi.

"Vlade i parlamenti na svim nivoima imaju ključnu ulogu u vođenju procesa pristupanja. Svih 14 većih političkih stranaka i njihovi lideri su se prije osam mjeseci obavezali na socijalno-ekonomske reforme i integraciju u EU te stoga očekujemo aktivnosti u tom pravcu", zaključio je McGuffie.