vijesti
1

Duljko Hasić: BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

FENA
Duljko Hasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Duljko Hasić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina nije se dobro pripremila za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i bh. privrednici zasigurno će osjetit snažan udar nakon što Hrvatske sredinom sljedeće godine postane punopravnom članicom, rečeno je na današnjem info danu Vanjskotrgovinske komore BiH "Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji - izazovi i šanse za privredu Bosne i Hercegovine".

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istaknuo je osnovne probleme s kojima se BiH susreće u vezi s ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, a to su, po njegovim riječima, samo dva granična prijelaza preko kojih će se moći izvoziti bh. prehrambeni proizvodi (GP Gradiška i GP Bijača), problem prolaska kroz Neum, problem pristupa Luci Ploče te nepripremljenost za preuzimanje standarda EU u oblasti kontrole kvalitete.

Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Izaslanstva Evropske unije u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je kako EU ne smatra da će mali broj graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom predstavljati problem za bh. izvoznike, jer zbog neusvajanja potrebnih zakona usklađenih s EU standardima, bh. poljoprivrednici jedno vrijeme uopće neće moći izvoziti u Hrvatsku.

"Institucije BiH znale su već prije pet ili šest godina da će Hrvatska postati članicom EU, ali nisu poduzele potrebne mjere. S obzirom da BiH neće imati poljoprivredne proizvode koji zadovoljavaju standarde EU, jedno vrijeme neće ni biti gužve na ova dva granična prijelaza", kazao je Vilcinskas, dodavši kako Hrvatska ima obvezu otvoriti još jedan granični prijelaz nakon što bh. strana ispuni sve standarde Evropske unije.

Vilcinskas je kazao kako na ovaj problem treba gledati i s pozitivne strane, jer kada BiH provede sve potrebne mjere i ispuni uvjete za izvoz na hrvatsko tržište, bh. privrednicima otvorit će se ne samo hrvatsko tržište, već tržište kompletne Evropske unije s više od 500 miliona potrošača.

Hasić je uzvratio kako Evropska unija prilikom određivanja graničnih prijelaza s inspekcijskom kontrolom nije vodila računa o interesima bh. privrede.

"Ukupan izvoz koji će ići preko ova dva granična prijelaza je neravnomjerno raspoređen i 95 posto izvoza ići će preko GP Gradiška. Možete misliti kako će to izgledati na ovom tehnički neopremljenom granični prijelazu koji će se koristiti ne samo za bh. robu već i za robe iz susjednih zemalja. Kako bi se zadržala konkurentska sposobnost bh. izvoznika mi ćemo insistirati da se otvore još najmanje tri granična prijelaza, u Bihaću, u Orašju i Šamcu", kazao je Hasić.

Kada je u pitanju trgovinski sporazum CEFTA, Hasić je kazao kako hrvatska strana lobira da on ostane na snazi i nakon ulaska Hrvatske u EU što, po njegovim riječima, nije u interesu BiH.

"Po mišljenju nas iz Vanjskotrgovinske komore BiH privredni subjekti moraju imati isti tretman po novom trgovinskom sporazumu, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i od 1. 7. mi definitivno moramo napustiti odredbe CEFTA-e kada je u pitanju trgovina s Hrvatskom. To znači carinsko opterećenje za dosta proizvoda koji dolaze iz Hrvatske, i u tom smislu to će značiti zaštitu domaćeg tržišta što će pogodovati bh. proizvođačima", kazao je Hasić.