vijesti
9

DEI: Potrebno je postići vidljiv napredak da bi predali kredibilan zahtjev za članstvo u EU

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH (DEI) kazali su za Klix.ba kako zahtjev za članstvo u EU može podnijeti svaka evropska država čije uređenje počiva na demokratskim principima i da BiH nema formalnih smetnji da to učini. No da bi zahtjev bio razmotren potrebno je da bude vjerodostojan.

"Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije konstatovao je da se BiH vratila na kolosjek procesa integrisanja, s obzirom na to da je u posljednjih dvanaest mjeseci napravljen pomak u tom pravcu. U skladu sa nekoliko posljednjih zaključaka Vijeća EU, BiH treba da postigne vidljiv napredak u provođenju Reformske agende, adekvatno adresira prilagođavanje SSP-a u kontekstu članstva Republike Hrvatske u EU, te postigne usaglašeno rješenje u vezi unaprijeđenog mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Time bi došla u poziciju da preda kredibilan zahtjev za članstvo u EU", rekli su nam iz Direkcije za evropske integracije.

Na pitanje šta je nužno usklađivati u zakonodavnom smislu, odgovaraju da je još potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine BiH preuzela obavezu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU (acquis).

"U skladu sa članom 70. Sporazuma, usklađivanje u ranoj fazi treba biti fokusirano na acquis koji se odnosi na unutrašnje tržište i oblasti u vezi sa trgovinom, a u kasnijoj fazi na preostale dijelove pravne stečevine EU", kazali su iz Direkcije.

Iz Direkcije za evropske integraciju ističu da je aktuelni reformski zamah u BiH i provođenje aktivnosti iz Reformske agende u kontekstu procesa integrisanja potrebno nastaviti u prvom redu zbog građana BiH i njihovog boljitka.

"Integracija u EU je dobrovoljan proces, koji treba da posluži prvenstveno podizanju životnog standarda, pravnoj sigurnosti i poštivanju i zaštiti prava građana. Reforme u ovom procesu podrazumijevaju preobražaj cjelokupnog društva, a njihova, odnosno brzina ispunjenja kriterija za članstvo ovisi samo o državi koja teži integraciji", zaključili su iz Direkcije.