vijesti
4

Daul i Pack u Sarajevu: Radite jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Veoma mi je drago što su se stranke desnog centra okupile danas, kako bi uradile sve što je potrebno za budućnost Bosne i Hercegovine, rekao je predsjedavajući Evropske narodne stranke Joseph Daul nakon potpisivanja deklaracije o "Evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz Bosne i Hercegovine koje pripadju ili podržavaju EPP Grupaciju".

Deklaraciju su potpisale narodnjačke stranke SDA, DHZ BiH, HDZ 1990, PDP i SDS.

Daul je podcrtao da se samo pod uslovom da se uspostavi pravna država može ući u Evropsku uniju te da se samo kroz pravnu državu mogu obezbijediti strane investicije.

"To će omogućiti da svi mladi koji žive u ovoj lijepoj zemlji mogu ostati u njoj, da mogu živjeti sigurno i da znaju da se neće dogoditi situacija u kojoj će oni biti bez posla. To je i velika nada da ćete pristupiti EU. U EU ništa nije savršeno, ali s obzirom na to da smo postigli 60 godina mira i prosperiteta, mislim da je to velika stvar", istakao je Daul.

Prije godinu dana potpisivanje ovakve deklaracije ne bi bilo moguće, rekao je Daul, dodavši da je za njega napredak to što je potpisana.

"Ali to nije gotovo i treba gurati da bi nešto napredovalo. Bio sam dio mladih studenata koji su 1968. u Francuskoj željeli da se stvari pomjere naprijed. Vi trebate stalno izgrađivati svoju poruku i upućivati je političarima. To je svakodnevni rad. Činjenica jeste da ste izgubili 20 godina, ali gledajte naprijed i radite za budućnost. To je moja poruka mladima", naglasio je Daul.

Uvijek se postavlja pitanje "Koja je poruka?", kazala je članica Evropskog parlamenta Doris Pack, dodavši da ona već više godina ponavlja iste stvari, ali je niko ne sluša.

"Poruka današnjeg skupa jeste da postoje stranke koje žele na osnovu evropskih vrijednosti da sarađuju i da zajedno oblikuju politiku. Dakle, jedni sa drugima, a ne jedni protiv drugih. Ne radi se o tome da želimo proglasiti sve istima, već želimo da ljude prihvatimo onakvim kakvim su. Svi građani treba da budu ravnopravni i da zajedno rade za dobrobit ove zemlje", rekla je Pack.

Nijedan od naroda ne smije biti zanemaren i lošije tretiran od drugih, dodala je Pack.

"Mogu se nadati i vjerovati da će današnja konferencija dati rezultate. Ne bih ovo danas nazvala istorijskim momentom, ali jeste bio bitan momenat. To je nešto čemu se radujemo i mi koji volimo BiH i kojima je ova zemlja bitna. Nadam se da će današnji skup donijeti neke rezultate", poručila je Pack.