vijesti
10

Crnadak u Beogradu: Očekujem kako će BiH 2017. dobiti status EU kandidata

FENA
Igor Crnadak (Foto: EPA)
Igor Crnadak (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u subotu u Beogradu kako će BiH 15. februara predati aplikaciju za članstvo u EU te da očekuje kako će BiH dobiti status kandidata za godinu dana.

"BiH će svoju aplikaciju za članstvo u EU podnijeti 15. februara. Želim da potvrdim da smo obaviješteni od holandskog predsjedavanja da se taj datum prepoznao kao optimalan, gdje imamo vremena da još neke stvari privedemo kraju i učinimo našu aplikaciju potpuno vjerodostojnom i kvalitetnom", rekao je Crnadak u razgovoru s novinarima u Beogradu, javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, to je dosada najznačajniji datum na evropskom putu BiH, a njene institucije sada očekuje težak i mukotrpan posao.

"Očekuje nas upitnik, što će biti veliki izazov. Procjene su da ćemo imati rekordan broj pitanja s obzirom na kompleksnu strukturu BiH", rekao je, te dodao da se u BiH vjeruje da je "razdoblje od godinu dana nakon predaje aplikacije, dovoljno da BiH dobije i službeni status kandidata".

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Crnadak je rekao da ne vjeruje da će u RS biti održan referendum o sudu i tužiteljstvu BiH, kao i da on ne bi donio ništa dobro.

"Svi smo nezadovoljni pravosuđem u BiH posebno na polju procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv korupcije. Ali ovaj takozvani Dodikov referendum nije odgovor na ta pitanja i ne može ništa dobro donijeti ni Republici Srpskoj ni BiH", izjavio je šef diplomacije BiH.

"Ponovit ću svoje mišljenje koje sam rekao davno. Ja mislim da neće biti referenduma", dodao je, napomenuvši kako će odluku o tome donijeti i vladajuća struktura u RS-u.

Crnadak, također, ne vjeruje da će doći do parlamentarnih izbora u RS.

"Prethodnih dana se čulo od predsjednika RS-a Milorada Dodika da, na neki način, prijeti izvanrednim izborima. Ja lično ne vjerujem, mislim da se radi o jednom političkom blefiranju i da gospodin Dodik neće raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati izbore", ustvrdio je Crnadak.

Dodao je da u kapacitetu nekoga ko dolazi iz Partije demokratskog progresa i predstavlja i PDP i Savez za promjene može i da kaže da su oni "apsolutno spremni" i da se, što se njih tiče, "izbori mogu i sutra raspisati".