vijesti
0

Crnadak: BiH odlučna da nastavi s reformama

FENA
Igor Crnadak
Igor Crnadak
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas u Beogradu na konferenciji "Srbija i evropske integracije Zapadnog Balkana: Razmjena mišljenja pred Parisku konferenciju o Zapadnom Balkanu".

Tokom obraćanja je kazao da je uloga Srbije u osiguranju stabilnosti i prosperiteta u regionu veoma značajna, te posebno naglasio sporazume između Beograda i Prištine, kao i popravljanje odnosa Srbije sa Hrvatskom i Albanijom. Naglasio je da je Srbija veoma bitna za BiH kao susjedna zemlja i kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma.

Također, rekao je da je stav Vlade Srbije da snažno podrži BiH na putu EU integracija, te da podrži unutrašnji dogovor u BiH o svim važnim pitanjima od velike pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu daljnjeg razvoja i evropskih integracija.

Šef bh. diplomatije je podvukao da je BiH odlučna da nastavi s reformama i očekuje da će poboljšanje poslovnog ambijenta, konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i uspješno funkcioniranje mehanizma koordinacije u narednom periodu dovesti BiH u poziciju da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja 2017. godine.

Konferencija u Beogradu se održava u organizaciji Francusko-austrijskog centra za zbližavanje u Evropi, u saradnji s Evropskim fondom za Balkan, Evropskim pokretom u Srbiji i Francuskim institutom za međunarodne odnose iz Pariza (IFRI), s ciljem sagledavanja evropskih integracija Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana pred predstojeći Samit zemalja Zapadnog Balkana u Parizu koji će biti održan u okviru Berlinskog procesa, a nakon prošlogodišnjeg Samita u Beču, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.