vijesti
2

Clark: Bh. lideri se trebaju usaglasiti i povesti zemlju ka EU

FENA
Šefica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Helen Clark izrazila je nadu da će se lideri u Bosni i Hercegovini usaglasiti o mehanizmu koordinacije, koji bi državi pružio veću brzinu na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"UNDP je spreman da u tom smislu BiH stavi na raspolaganje tehničku podršku kako bi ona u tome uspjela", kazala je ona.

Clark je u Banjoj Luci, nakon razgovora s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, podsjetila da su, kada je u pitanju pristupanje zemalja Evropskoj uniji, vidljive razne promjene u zemljama bivše Jugoslavije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza te da su mnogima od njih pomagali u integriranju s EU.

"Mnoge od tih zemalja su bile uspješne u tome, a zadnji primjer je i Hrvatska, koja je ušla u EU", rekla je Clark i dodala da su sada dio "putovanja“ Crne Gore na njenom putu ka EU, a u januaru naredne godine, kada počne pregovore, radit će i sa Srbijom.

Podsjetila je i da UNDP dugogodišnjim djelovanjem u BiH nastoji da pomogne u raznim oblastima, od ruralnog razvoja, do energetike i zaštite životne sredine te socijalne kohezije.

Entitetski predsjednik je rekao da RS želi da Bosna i Hercegovina ide ka Evropskoj uniji, uvažavajući njen ustavni poredak te uz uspostavljanje mehanizma koordinacije kao uvjeta za evropski put.

"Zastoj i dugo stajanje na mjestu nepribližavanjem EU može samo da šteti BiH i entitetima", rekao je Dodik na pres-konferenciji.

Najavio je da će predstavnici RS nastaviti da rade s UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave važnim pitanjima za BiH.

Nakon razgovora sa šeficom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Helen Clark, Dodik je istakao i da su institucije RS veoma posvećene implemetaciji programa UNDP-a u BiH te reformama koje su neophode na evropskom putu BiH.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu saradnja s UNDP-om biti uspješno nastavljena.