vijesti
5

Članovi EP u BiH: Bez promjene Dejtona situacija u BiH neće biti dobra

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bez promjene Dejtona situacija u BiH neće biti dobra, poručila je danas članica Evropskog parlamenta Dubravka Šuica (Hrvatska) koja se s članovima delegacije Evropskog parlamenta nalazi u posjeti BiH.

Ona je dodala da je jutros razgovarala sa studentima i šefom delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom te da se njoj čini da je trenutni fokus na socijalnim i ekonomskim pitanjima.

"Međutim, smatram da treba napraviti sve da tri konstitutivna naroda ostanu jednakopravna. To je preduvjet da bi se sve ostalo moglo rješavati. To je moj osobni ali i stav Hrvatske pa i EU, a o tome govori slovo i duh Rezolucije. Rezolucija koja je nedavno usvojena u Evropskom parlamentu je zaista prava podloga za promjenu Dejtona. Bez promjene Dejtona situacija u BiH neće biti dobra", pojasnila je Šuica.

Kako je kazala, može prihvatiti kritiku da je Evropska komisija razgovarala s liderima političkim stranaka, a da bi se fokus možda trebao prebaciti na one koji su legalno izabrani, dakle na institucije.

Tanja Fajon (Slovenija) je rekla kako je veliki problem zemlje i korupcija.

"Korupcija je veliki problem u BiH. Vlasti treba da se bore protiv korupcije", kazala je članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Kako je kazala, u BiH je izborna godina koja donosi teško vrijeme za sve.

"Sada smo u godini izbora. To je teško vreme za sve, ne samo za BiH, isto smo u godini izbora u EU. Naravno, BiH je izgubila puno na kredibilitetu. Najveći problem u vašoj zemlji je da građani nemaju povjerenja. Žao mi je da nema više manifestacija koje bi nekako angažirale i dale argumente političarima šta trebaju da urade", pojasnila je Fajon.

Dodaje da EU čini sve da bi pomogla BiH.

"Puno je pokušaja s nekim novim pristupom, a naravno, tu treba pronaći rešenje. Svi znamo da zemlja i institucije nisu funkcionalne i da trebaju neke promjene. Naravno, odgovornost je na političarima u zemlji", pojašnjava Fajon. 

Govoreći o novom pristupu, ona kaže da se radi puno po različitim diplomatskim kanalima. 

"Ja mislim da je u ovom momentu prerano govoriti kakav bi bio taj novi pristup. Sigurno je da bi trebali razgovarati sa institucijama u zemlji i da bi to bio neki novi pokušaj, neka medijacija EU koja bi donijela neke nove rezultate, na kraju i promjene Ustava", pojasnila je Fajon.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome zašto se baš sada dešava diplomatska ofanziva na BiH, ona je kazala da diplomatska ofanziva nije ofanziva nego pomoć.

"To je saradnja sa BiH, osobito s građanima. Sad kad je vreme izbora, mislim da treba svi da pokušamo da na prvom mjestu slušamo građane koji žele da se učini nešto novo. Svi želimo neki napredak BiH", pojasnila je Fajon.

Član Evropskog parlamenta Andrej Plenković (Hrvatska) kazao je danas da je dijalog koji imaju danas i sutra prigoda da još jedanput na dnevni red stave sve ključne teme između EU i BiH.

"Činjenica da je jednakopravnost konstitutivnih naroda ključan preduvjet daljnjeg evropskog puta BiH je po mom sudu izuzetno značajna. Hrvatski zastupnici u EP su ovih devet mjeseci pokazali svojim aktivizmom da će BiH i zahvaljujući našem doprinosu biti visoko na listi prioriteta politike proširenja EU", pojasnio je Plenković.

Dodaje da je "njihov stav da BiH ni u kom slučaju iz povijesnih razloga ne smije biti zadnji vagon u vlaku jugoistoka Evrope prema EU".

"U tom smislu, želim poslati poruku da imate vrlo angažirane i aktivne prijatelje koji znaju kakva je situacija ovdje, koji znaju šta je politika proširenja i koji će nesebično pomagati i u mandatu koji slijedi nakon idućih izbora", poručio je Plenković.