vijesti
3

Casey: BiH se nalazi pred trenutkom istine na evropskom putu

FENA
Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH
Nigel Casey, ambasador Velike Britanije u BiH
Bosna i Hercegovina je sada pred trenutkom istine na svom putu ka Evropskoj uniji i upitna je njena kredibilnost u smislu kandidata za Uniju, upozorio je danas britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nigel Casey.

"Ministri vanjskih poslova EU danas se sastaju kako bi razgovarali o BiH te žele da, do održavanja evropskog vijeća, čuju šta će to lideri u BiH napraviti kako bi zemlja krenula naprijed. Ako ne dobiju taj signal, bojim se da će dosta njih zaključiti kako nemaju ozbiljne partnere", rekao je Casey i naveo da bi to na značajan period odgodilo proces integracija.

Casey je danas u Banjoj Luci otvorio seminar za članove i osoblje zakonodavnih tijela u BiH o temi uloga parlamenata u harmonizaciji zakonodavstva države kandidata s pravnom stečevinom Evropske unije, s posebnim osvrtom na izazove harmonizacije Poglavlja 23 i 24.

Ukazujući da je projekat usmjeren u što bolje razmijevanje parlamenata o tome šta je potrebno uraditi za priključenje zemlje Evropskoj uniji, Casey je u izjavi novinarima dodao da pored državnog i entitetski parlamenti treba da budu uključeni u taj proces.

"Ovo je odraz naše predanosti da pomognemo BiH da ide naprijed u procesu evropskih integracija", rekao je britanski ambasador i dodao da je neophodna predanost i obaveza svih političkih vođa na tom putu.

Seminaru prisustvuju i članovi parlamenata Hrvatske i Srbije koji će podijeliti iskustva svojih zemalja s kolegama iz Bosne i Hercegovine. Britanski ambasador je dodao da se očekivalo da će BiH učiniti mnogo više na evropskim integracijama, imajući u vidu koliko su to postigle susjedne zemlje.

Da je Hrvatska 10 godina usaglašavala svoje zakonodavstvo s evropskim pravnim stečevinama, te da to traje i danas, podsjetio je Daniel Mondekar, predsjednik Odbora Hrvatskog Sabora za evropske poslove.

Mondekar je obaćao pomoć svoje zemlje, sada članice EU, svim susjedima, pa i BiH, kako bi ubrzali put u EU.

"Uvjerenje Hrvatske je da sve zemlje u regionu, posebno bivše Jugoslavije, moraju biti članice EU i sve što imamo, od predmeta, pravnih stečevina do konkretnih iskustava u pregovaračkim poglavljima stavljamo na raspolaganje", dodao je Mondekar.

Član Odbora Narodne skupštine RS-a za evropske integracije i regionalnu saradnju Srđan Mazalica kaže da je u RS još 2007.godine donešena odluka Vlade RS-a da se krene u proces usaglašavanja entitetskog zakonodavstva s evropskim.

Seminar organizuje Vanjsko politička inicijativa BiH u sklopu projekta „Uključivanje parlamentarnih komisija za EU“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovog projekta je pružiti komisijama za evropske integracije parlamenata u BiH adekvatnu tehničku i stručnu podršku te pružiti informacije o strukturama, mehanizmima i vještinama za planiranje i koordinaciju procesa EU integracija koji bi poslužili kao platforma za kreiranje politika u oblasti ključnih reformi vezanih za EU.