vijesti
0

Britanski ambasador u BiH podsjetio na evropske uvjete i rokove

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey podsjetio je danas da Bosna i Hercegovina ima pred sobom još dvije - tri sedmice da pokaže napredak u ispunjavanju tri ključna uvjeta koji se tiču donošenja zakona o državnoj pomoći, zakona o popisu stanovništva i pokazivanja kredibilnog napora, kako je izjavio, na provođenju odluke u predmetu "Sejdić - Finci".

U protivnom, u pogledu njenog zalaganja za pristup evropskim integracijama, neće biti pozitivnog signala na predstojećem, decembarskom sastanku Vijeća Evropske unije.

"Voz zapadnog Balkana polako kreće sa stanice i vrijeme je da se Bosna i Hercegovina ukrca", slikovito se izrazio ambasador Casey kao jedan od učesnika današnje regionalne konferencije u Sarajevu o temi "Parlamentarnom saradnjom do Evropske unije".

Konferenciju je realizirala Vanjskopolitička inicijativa BiH uz podršku Ambasade Velike Britanije i najavila je kao forum za razmjenu iskustava o procesu proširenja, koji će poslužiti kao generator novih inicijativa za jačanje parlamentarne demokratije i saradnje među članovima parlamenata u zemlji i regionu.

Ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija, u situaciji kad u BiH nije formirana nova vlada, naglasili su mnogi učesnici, a predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Denis Bećirović dodao da je evropski proces ključan i kad je u pitanju odnos zakonodavne i postojeće izvršne vlasti.

Predsjednik Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je da bi naša zemlja danas imala mnogo bolju pretpristupnu poziciju da su njeni politički lideri, izgubljeno vrijeme i energiju koju su ulagali u pitanje formiranja nove postizborne vlasti usmjerili ka ispunjavanju evropskih uvjeta.

Ipak, Genjac ne smatra da ih je i nemoguće ispuniti u dvije - tri sedmice ako u političkom establišmentu nadjača smisao za kompromis kao faktor bez kojeg inače ne može biti napretka u bilo kojoj sferi, naročito u uvjetima ustavne složenosti kakva odlikuje Bosnu i Hercegovinu.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, nakon konstatacije da je protekli period u BiH obilježen političkom i institucionalnom blokadom jer nije oformljena nova vlada niti zabilježen napredak u zalaganju za ljudska prava (u implementaciji presude Sejdić - Finci), naglašava da je sada krucijalna uloga na parlamentu, odnosno na parlamentarnim komisijama za evropske integracije - jedne na državnom nivou i dviju na entitetskom.

Parlament treba da ubrza donošenje zakona koji se tiču ambicija Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, rekao je ovaj zvaničnik i dodao da njen uspjeh zavisi od toga da li strateški cilj prati odgovarajuća odlučnost političkih vođa.

Sorensen poručuje bh. političarima da se pozabave izvještajem o napretku za 2010. godinu, koji je bio negativan za našu zemlju, odnosno da iz toga izvuku pouke u daljnjem radu da bi naša zemlja uhvatila korak u zaostatku za zemljama regiona koje imaju pozitivniji status.

To je u prvom redu Hrvatska, pa Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora u tamošnjem Saboru i članica Odbora za evropske integracije, izjavila je kao učesnica sarajevske konferencije da su dosadašnja iskustva njene zemlje u procesu evropskih integracija "najupotrebljivija" i iskoristiva za našu zemlju.

Teško je upoređivati ovdašnje stanje sa stanjem Finske, naprimjer, kako se izrazila Pusić, dok je hrvatsko iskustvo, od tehničkih do načelnih elemenata, iskoristivo za BiH, bilo kao primjer kako šta treba uraditi ili, pak, šta treba izbjeći.

Crnogorski učesnik sarajevske konferencije Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske intergacije u državnoj skupštini, izjavio je da je bitan preduvjet regionalnog pridruživanja evropskim asocijacijama - saradnja regionalnih zemalja, bez čega se one teško mogu kvalifikovati.

Učesnik iz Makedonije Jani Makraduli, potpredsjednik Sobranja, nada se da će regionalne zemlje, sve zajedno, biti u Evropskoj uniji, mada se zasad pribojava negativne, decembarske evropske ocjene za njegovu zemlju zbog neriješenih pitanja s Grčkom.

Direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Denisa Sarajlić - Maglić, koja je podnijela uvodno izlaganje na konferenciji, naglasila je da evropsku putanju određuje potpis stavljen na obavezuijući sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"To što ne postoji dogovor o formiranju vlasti, ne znači da se parlament može odreći obaveza prema Evropskoj uniji i odgovornosti prema onima koji su ih birali", njene su riječi.

Sarajlić - Maglić je kazala da na konferenciju nisu došli predstavnici Evropskog parlamenta mada je njihovo učešće bilo predviđeno, niti potpredsjednik Parlamenta i šef parlamentarne delegacije za zapadni Balkan Eduard Kukan jer je morao otkazati učešće zbog privatnih razloga, dok se predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek, koji je danas u Sarajevu, također nije mogao pridružiti.

Pomalo neparlamentarno, predstavnici parlamenata Srbije i Albanije otkazali su dolazak u zadnji tren, izjavila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH.