vijesti
0

Brisel će do 18. augusta donijeti odluku o Pelješkom mostu

FENA
Predstudija izvodljivosti, koju finansira Evropska komisija i koja treba dati odgovor na pitanje koje je najbolje rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske, trebala bi biti gotova 18. augusta, izjavila je u srijedu u Briselu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"Završna verzija predstudije izvodljivosti očekuje se 18. augusta", izjavila je Pusić nakon trilateralnog sastanka s Bosnom i Hercegovinom u Evropskoj komisiji.

U srijedu su se u sjedištu Europske komisije sastali povjerenik za proširenje Štefan Fuele, ministrica Pusić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i bh. ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Prije toga sastanka potpisana su tri dokumenta koji će omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska za nekoliko dana postane članicom Evropske unije.

Pusić je ponovila da je predstudija izvodljivosti uzimala u obzir 11 mogućih rješenja za povezivanje hrvatskog teritorija, koji je prekinut u području Neuma, te da su u prvom nacrtu dvije varijante mosta (viseći i na stupovima) koji bi povezao kopno s poluotokom Pelješcem, ocijenjene kao najprihvatljivije rješenje.

Dodala je kako u ovom trenutku Evropska komisija razmatra neke primjedbe na kriterije, koje treba uzeti u obzir i uračunati kada se bude izrađivala konačna verzija.