Nacrt rezolucije EP-a
47

BiH treba zajedničku viziju svoje budućnosti

Klix.ba
Evropski parlament (Foto: AFP)
Evropski parlament (Foto: AFP)
Evropski parlament danas je objavio Nacrt rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine ka EU u 2012. godini, koji će Doris Pack, članica EP-a i izvjestiteljica za BiH, predstaviti naredne sedmice u Vanjskopolitičkom odboru EP-a.

Nacrt rezolucije, pored očekivanih poruka vezanih za provedbu odluke Sejdić-Finci i provedbe Mape puta dogovorene u sklopu dijaloga na visokom nivou sa Evropskom komisijom, sadrži i nekoliko zanimljivih poruka.

Pack tako predlaže EP-u da izrazi zabrinutost zbog nepostojanja zajedničke vizije o budućnosti naše zemlje, te poziva da promjene Ustava vezane za provedbu odluke Sejdić-Finci budu samo prvi korak u sveobuhvatnoj reformi Ustavne strukture naše zemlje, kako bi naša zemlja postala moderna i funkcionalna demokratska zemlja. Pack također želi da se Evropska komisija i specijalni predstavnik EU uključe aktivnije u najavljene ustavne reforme u Federaciji BiH.

U Nacrtu rezolucije Pack izražava zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije u našoj zemlji i njene veze sa političkim strankama te poziva na jačanje institucija za borbu protiv korupcije. U Nacrtu je iskazana i zabrinutost zbog političkog pritiska na medije, prijetnji upućenih novinarima, ali i zbog podijeljenost medijskog prostora na nacionalnoj liniji.

Kada su u pitanju ljudska i manjinska prava, Nacrt rezolucije poziva na provedbu zakona i politika vezanih za borbu protiv diskriminacije, a posebno se ukazuje na prava LGBT zajednice, Roma, ali i izbjeglica i raseljenih osoba (posebno istaknuti su izbjeglice Hrvati iz Posavine). Ovaj Nacrt osuđuje svaki pokušaj, u BiH ili drugdje, da se umanji ili negira genocid koji se desio u Srebrenici.

Poseban dio rezolucije posvećen je socijalnoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji. Tako se u Nacrtu iskazuje zabrinutost zbog velike nezaposlenosti (posebno mladih), zbog kršenja radničkih prava (posebno žena), ali i zbog nedostatka socijalnog dijaloga na svim nivoima vlasti u našoj državi. Pack još jednom poziva na bolju koordinaciju kada je u pitanju obrazovni sistem, poziva na ukidanje segregacije na nacionalnoj osnovi u školama te na stvaranje zakonskog i finansijskog osnova za rad institucija kulture.

U Nacrtu rezolucije govori se i o zabrinutosti zbog neizvjesnosti rekonstrukcije Vlade FBiH.

Od pozitivnih aspekata, Nacrt pozdravlja izbor novih članova Vijeća ministara, usvajanje tri budžeta te zakona o državnoj pomoći, popisu stanovništva i setu higijenskih zakona. Nacrt ponavlja EU perspektivu naše zemlje, pozitivnu ulogu koju naša zemlja ima u regionalnoj saradnji (osim dijela koji se odnosi na zabranu ulaska građanima Kosova koji imaju pasoš Republike Kosovo).

Nacrt rezolucije Pack će predstaviti 18. februara u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta. On je tek u prvoj fazi, jer mora proći kroz dva čitanja u ovom odboru, prilikom kojih će drugi članovi podnijeti svoje amandmane. Nakon faze pregovaranja o amandmanima Prijedlog nacrta u ovom odboru trebao bi biti usvojen sredinom marta, a Evropski parlament bi ga trebao usvojiti u konačnoj verziji na plenarnom zasjedanju sredinom aprila u Strasbourgu.