Amer Kapetanović
0

"BiH očekuje jedan od najgorih izvještaja o napretku"

FENA
Amer Kapetanović
Amer Kapetanović
Prema svim najavama, Izvještaj o napretku BiH koji će Evropska komisija predstaviti sutra, bit će jedan od najgorih koji je BiH do sada dobila, izjavio je danas Feni šef Odsjeka za EU u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović.

"I dalje kršimo Privremeni sporazum, a težište je na tome da još nismo stvorili uslove za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je ratificiralo svih 27 članica Evropske unije", kaže Kapetanović.

Izvještaj o napretku će konstatirati problem, a Kapetanović naglašava da je potrebno shvatiti ga s jednom većom dozom ozbiljnosti i da bi bilo dobro da Parlamentarna skupština BiH povede raspravu o Izvještaju o napretku, što su ranije već radile neke zemlje u regionu.

Parlament bi tako trebalo da izvuče određene zaključke i preporuke za institucije BiH koje su prepoznate u lancu odgovornosti.

"Mislim da bi to bilo najmanje što možemo uraditi kao zemlja koja treba biti odgovorna i koja je potpisala jednu ugovornu obavezu s Evropskom unijom, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Kapetanović.

Evropska komisija usvojit će sutra tzv. "Paket proširenja", koji obuhvata zemlje zapadnog Balkana, Tursku i Island.

Paket proširenja obuhvata i zvanično pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske EU, kao i osam izvještaja o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata i godišnju strategiju Evropske komisije u oblasti proširenja.

Kako saznaje Fena, izvještaj za BiH bit će predstavljen i na konferenciji za novinare koja će biti održana sutra poslijepodne u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.